Az EDR létrehozásáért és működtetéséért felelős kormánybiztost neveztek ki

forrás Prim Online, 2005. február 16. 17:30
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium javaslatára a kormány mai ülésén az egységes digitális rádió-távközlő rendszer (EDR) létrehozásáért és működtetéséért felelős kormánybiztossá nevezte ki Pesti Istvánt.
Az EDR előkészítésének első fázisa lezárult; a kormány döntésének megfelelően a projekt megvalósítása - annak több tárcát, feladatot és hatáskört érintő jellege miatt - a jövőben a Miniszterelnöki Hivatalban folytatódik.

Pesti István 2003. szeptember 1-jétől az Informatikai és Hírközlési Minisztérium miniszteri biztosaként irányította az EDR kialakításával kapcsolatos előkészítő munkát.

Az elvégzett szakmai feladatokról Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának tegnapi ülésén számolt be.

Az új kormánybiztos feladata az EDR létrehozásához és működtetéséhez szükséges döntések és intézkedések előkészítése lesz. Az elkövetkező néhány hétben sor kerül a szükséges jogszabályi változtatások kidolgozására, a kormánybiztosi hivatal felállítására, majd ezt követően elindulhat az EDR pályázat lebonyolítása, a szolgáltatói szerződés megkötése és a hálózat kiépítése.

Pesti István villamosmérnök, számítástechnikai szakmérnök jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az informatika és a digitális rádiótávközlés területén. 1991-ig a Magyar Honvédség Híradó és Informatikai csoportfőnök-helyettese volt, ezt követően több távközlési és informatikai cégnél dolgozott ügyvezetőként, illetve vezérigazgatóként. 2002-2003-ban a UPC Magyarország Kft. operatív vezetője volt.