A Toshiba nyeresége nőhet az elkövetkező pénzügyi évben

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 17. 13:05
A japán Toshiba Corp. személyi számítógép gyártó üzletága az áprilisban kezdődő új pénzügyi évében valószínűleg az eddig várt 6 milliárd jennél (57,44 millió dollár) is magasabb nyereségre számíthat sikeres költségcsökkentési programjának eredményeképpen.
A Toshiba PC üzletága a legjobb úton halad a folyó pénzügyi év nyereséges zárása felé. A múltban komoly gondokat okozott neki a Dell és a Hewlett-Packard által támasztott konkurencia, amin a beszállítói hálózat kibővítésével és a részegységes standardizálásával sikerült túltennie magát. A beszállítói arány a jelenlegi 50 százalékról akár 60 százalékra is emelkedhet attól függően merre tolódik el az arány az otthoni személyi számítógépek, az irodai személyi számítógépek és a nagyteljesítményű modellek között. A Toshiba a harmadik legnagyobb notebook számítógép gyártó a világon. A multimédia funkciókkal is rendelkező nagyteljesítményű modelleket teljes egészében saját maga gyártja, míg az olcsóbb készülékeihez beszállítói hálózatot vesz igénybe.

A Toshiba és a Samsung Electronics Co. Ltd. együtt uralja a világ NAND flash memória áramkör piacát. A digitális fényképezőgépekben és kamerákkal szerelt mobiltelefonokban használt áramkörök ára a Hynix Semiconductor Inc. által támasztott árverseny miatti tavalyi esést követően az idén stabilizálódni látszik. Az árcsökkenés miatt a Toshiba csökkenteni kényszerült március 31-én záró folyó pénzügyi évére vonatkozó eredmény előrejelzését.