Webforradalom 2005-ben: Eljött a térképes alkalmazások kora?

Zsadányi Pál, 2005. február 21. 10:51
Mi lesz a sláger téma az informatikában 2005-ben? Több is pályázik rá. A legtöbbet a szélessávú mobiltechnológiákat emlegetik (WiFi, WiMAX). Van szakértő, aki a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) terén vár átütő sikereket. Az AnchorDesk szerkesztője, Molly Wood, viszont, a legutóbbi hírlevelének Buzz report szekciójában, a műholdas navigációs (GPS) és – vele kombináltan vagy anélkül – a térképészeti alkalmazások nagy feltámadására tippel. Amúgy, ezek a technológiák egymás sikerét is fokozhatják.
Webforradalom?

Felejtsük el a blogokat, a keresőcsodákat, a hálózati társasági életet, ha a webforradalom következő fázisát keressük – mondja Molly Wood. A várhatóan legnagyobb hatású új technológia a digitális térképészet széleskörű elterjedése lesz. És akkor olyasmit kell megtanulnunk érzékelni, fejben tartani és kezelni, mint a hosszúsági (longitude) és szélességi (latitude) koordinátáink.

GPS műholdak

Nota bene: az állatvilág ezt már ősidők óta tudja, minthogy van mágnestér mérő érzékszervük – ennek birtokában tudnak visszatérni centiméter pontossággal egy korábbi helyre! Kis probléma, hogy a Föld mágneses tere labilis, így arra az ember nem alapozhat tájékozódási rendszert. Helyette kellett a közismert geopozicionálós – GPS – műholdakhoz folyamodni.

Ahol már van

Nos, Wood, a [nem mindig!] napfényes Kaliforniában el van kényeztetve. A terepet már rég lefedték digitális térképekkel és többrétegű térképi adatbázisokkal. Most el sem tudja képzelni, hogy tudott még nem olyan régen is a mobilján keresztül kérdezgetett, papírfecnikre lefirkantott útbaigazítások alapján eljutni a céljához és vissza. Ez egy GPS-képes mobillal vagy PDA-val manapság teljes biztonsággal működik.

Szemantikus web

Tim Berners-Lee, a web szülőatyja, mostanában a web jövőjét feszegetve „szemantikus webről” beszél. Ennek lényege, hogy nem a HTML és a tartalom leírásának más eszközei fogják a fő szerepet játszani, hanem a tárolt információ jelentése, ami ráadásul elosztva helyezkedik el a teljes világhálón. Nos, a hálózati térképészeti alkalmazások kifejlődése éppen ebbe az irányba mutat, így jogosan tekinthető a webforradalom egyik mozgató rugójának.

Wikipedia


A szemantikus web egyik sikeres első kísérletét a Wikipedia névre keresztelt kooperatív enciklopédia projekt indította. A Wikipédia a blogok nyomdokain lép tovább, és nagy közösségeknek teszi lehetővé, hogy hatékonyan vegyenek részt egy digitális tartalom, esetünkben egy online fogalmi enciklopédia, kidolgozásban. A digitális tartalmat minden regisztrált tag módosíthatja, bár moderátorok is működhetnek a rendszer kézben tartására. Ugyanez a technológia alkalmas lehet arra is, hogy egy térképészeti adatbázisba írhassunk be információkat, részben ingyen (közhasznúakat), részben hirdetés gyanánt – pénzért (belépő díj, előfizetés, akciók stb.). Ez rendkívül felgyorsíthatja használható szolgáltatások kiépítését.

Jellemző megoldások


Wood felderített pár működő alkalmazást is. Ezek a következők: * A9 Yellow Pages (Amazon); * Google Maps; * GEOURL (honnan jönnek az adataink?); * ZIP decode (irányítószám feloldás); * Baby Name Wizard (névstatisztikák, milyen nevet válasszunk neki, és mit választottak nekik régen és más vidékeken stb.). Na, és egy közhasznú: Tsunami Disaster Mapping (no comment).

Kik hegyezzék erre az elemzésre a fülüket?


Természetesen a mobil alkalmazásokból megélni akaró cégek és fejlesztő vállalkozások. Ez olyan új piaci szegmens, ami most indul igazán, és rengeteg ötlet megvalósítására alkalmas. Üzlet lehet a digitális tartalmak megtervezése, begyűjtése és térképi adatbázisba töltése, valamint az erre alapozott lekérdező rendszerek megtervezés és telepítése. Az alkalmazásokat mind a fix telepítésű (pl. információs konzolokon), mind a mobil kommunikációs rendszerekből elérhetővé kell tenni. Ez komoly hardver-szoftver-orgver projekteket jelent.

Olvassuk szorgalmasan a CNET és az ANCHORDESK elemzéseit!