40 ezer szilíciumlapot állít majd elő havonta a Toshiba új chipgyártó üzeme

Milkovits Gábor, 2005. február 21. 20:10
A Toshiba és a SanDisk bejelentette, hogy felépült a két cég új közös chipgyártó üzeme Japánban, amely 2007-től havonta akár 40 ezer darab 300 mm-es szilíciumlapot állít majd elő NAND flashmemória lapkákhoz.
A 270 milliárd jenes (477 milliárd Ft) beruházással épült új üzemben az idei év második felétől gyártanak majd újraírható memóriájú NAND flashmemória chipeket, amelyeket elsősorban digitális fényképezőgépekben illetve kamerás mobiltelefonokban használnak széles körben. Az új gyár gazdája a Toshiba 50,1 és a SanDisk 49,9%-os tulajdonában lévő, Flash Partners nevű vegyes vállalat. A két cég szerint a NAND flash chipek iránti globális kereslet négy év alatt megháromszorozódhat, és a forgalom értéke elérheti a 20 milliárd dollárt.

Az ilyen lapkák piacán jelenleg a Samsung a piacvezető 54%-os részesedéssel, míg a Toshiba a második 29%-kal. A többi konkurens vállalat ugyan nem igazán tudta eddig aláásni a két nagy dominanciáját, ám az új szereplők, mint például a Hynix Semiconductor, olcsóbb termékeikkel az utóbbi időben árcsökkentésre, és ezáltal várható nyereségük lefelé történő módosítására késztették a piacvezetőket.