Bővülő források az elektronikus adatszolgáltatásra a felsőoktatásban

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 25. 09:35
A tavalyi négyszázmillió forinttal szemben idén 860 millió forintot különítettek el az Elektronikus Információs Adatszolgáltatásra (EISZ) a felsőoktatásban - közölte Magyar Bálint egy konferencián csütörtökön Budapesten.
Az oktatási miniszter felidézte, hogy az EISZ Nemzeti Program keretében elérhető adatbázisok használata 2002-2004 között közel négyszeresére emelkedett, amelynek hatvan százaléka hallgató.

Tavaly az év eleji 30 ezre regisztrált hallgatói létszám év végére 40 ezerre emelkedett.

A nemzetközi tudományos kutatói adatbázisok és a hazai tartalom 69 kijelölt felsőoktatási és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézményeiben hozzáférhetők. A program keretében egymilliárd forint értékben létesültek számítógépes laborok.

Létrejött egy keret-megállapodás, amelynek alapján az Oktatási Minisztérium, az MTA, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal közösen finanszírozza az adatbázisokat.

A költségek növekedése miatt idén szükségessé válik a program finanszírozásába újabb intézményeket bevonni. Ennek oka, hogy az adatbázisok vásárlásánál, az EU-csatlakozás óta áfa-befizetési kötelezettség lépett életbe, amely 25 százalékkal megdrágítja a licencvásárlást, illetve uniós tagok révén a többi tagország számára kínált feltételekkel szerződnek a szolgáltatók Magyarországgal.

A miniszter kitért arra, hogy átalakul a jövőben a könyvtárak funkciója, változnak az olvasási, információszerzési szokások.

Rámutatott: a felsőoktatási intézmények versenyezni fognak az államilag finanszírozott és költségtérítéses hallgatókért egyaránt, s kínálatukba a kollégiumi ellátás, képzési feltételek mellett a könyvtári ellátottság is beletartozik majd.

A könyvtárfejlesztések kapcsán elmondta: jelenleg a Debreceni Egyetemen 1,4 milliárd forint értékben folyik beruházás, a Kaposvári Egyetemen 600 millió forint értékben, és a Veszprémi Egyetemen is bővítik a könyvtárakat 1,2 milliárd forintos beruházással.