Átadták a Matáv-Cisco országos gerinchálózatot

forrás Prim Online, 2005. február 25. 13:57
A Matáv és a Cisco Systems képviselői ünnepélyesen átadták azt az országos gerinchálózatot, amely nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) budapesti központja, hét regionális központként működő egyetem, valamint számos további kutatási és oktatási intézmény számára.
Az új hálózat biztosítja a GEANT2 (az Európai Unió által támogatott Pán-európai kutatóhálózat) számítógéphálózatához való egyenszilárdságú hozzáférést az NIIFI tagintézményi kör közel 700 hazai intézményének csaknem 600 000 felhasználója számára.

A most elindított szolgáltatás 10 Gbps sebességgel képes továbbítani az információkat, legyen szó adat-, hang-, vagy videoforgalomról. A kelet-közép-európai régióban Magyarország rendelkezik az első országos méretű 10 Gbps hálózattal.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy ennek a sikeres projektnek a segítségével ismét megerősítettük a hazai kutatás-fejlesztés kapcsolódását Európa vezető országaihoz, és lehetőséget adunk a világszerte elismert magyar tudományos életnek a nemzetközi kutatásokban történő szerepvállaláshoz. Az NIIFI hagyományainak megfelelően célunk volt, hogy a kutatás-fejlesztés számítógép-hálózati lehetőségeit tekintve esélyegyenlőség legyen a vezető fővárosi és vidéki intézmények között. A kialakult DWDM infrastruktúra országos méretekben szélesíti ki a távközlési és információ-hozzáférési lehetőségeket, ami többek között az eEurope célok hazai elérése és az Európai Kutatási Övezethez való kapcsolódásunk szempontjából is kiemelten fontos Magyarország számára " - hangsúlyozta Nagy Miklós, az NIIFI igazgatója.

Az átadott rendszer a 2001 decemberében megvalósított 2,5 Gbps sebességű gerinchálózat továbbfejlesztése. A projekt már akkor is komoly mérföldkőnek számított a régió egészét tekintve. Az elmúlt 3 év alatt az NIIFI számos új szolgáltatást - így Voice over IP, videokonferencia, GRID-computing, országos címtár - indított el az akadémiai közösség számára, így a forgalom megtöbbszöröződött, és 2004-re elérkezett az idő a hálózat bővítésére. A feladat megoldására a Matáv a legújabb DWDM technológiát képviselő Cisco ONS 15454 MSTP berendezéseket választotta. Ezek a Next Generation DWDM berendezések biztosítják a meglevő DWDM platformon a 10 Gbps összeköttetéseket, és lehetőséget nyújtanak számos új protokoll és szolgáltatás (ESCON, Fibre Channel, FICON) bevezetésére is. A DWDM rendszer olyan optikai átviteli platform, amely egyrészt elősegíti a meglévő, illetve újonnan telepített optikai kábelhálózat hatékonyabb felhasználását, másrészt új szolgáltatások kialakítását is lehetővé teszi. A technológia a meglévő infrastruktúrára építve nagyságrendekkel megnöveli az optikai hálózatok kapacitását.

A Cisco Systems mint rendszerszállító mind a szolgáltatói (Matáv), mind pedig a kutatási-oktatási hálózati oldalon (NIIFI) jelentős szerepet vállalt, így igazi "végponttól-végpontig terjedő" hálózat biztosítja Cisco eszközökből építkezve a szolgáltatást. A Matáv által szolgáltatott sávszélességet az NIIFI szintén Cisco berendezésekkel fogadja.