Nagy-Britanniában építik ki a világ első digitális mozihálózatát

Milkovits Gábor, 2005. február 27. 17:20
Az Egyesült Királyság Filmtanácsa elhatározta, hogy az elkövetkező másfél év folyamán 250 vetítőteremmel létrehozza a világ első digitális mozihálózatát.
A 11,5 millió fontos (kb. 4 milliárd forint) beruházás kivitelezője a szerződés szerint az "Arts Alliance Digital Cinema" (AADC) elnevezésű társaság lesz, amely körülbelül 150 mozgóképszínházban mintegy 250 digitális vetítőtermet alakít majd ki. Ez a mennyiség megegyezik a világon jelenleg létező összes ilyen terem számával. A projekt keretében nagyfelbontású vetítőgépeket, illetve megfelelő szerverszámítógépeket helyeznek majd el a mozikban. A filmszínházakba hordozható merevlemezen érkeznek majd az egyenként körülbelül 100 GB-os filmek, amelyeket innen először a szerverre másolnak, majd az AADC által alkalmazott új kivetítőkön keresztül 2048 x 1080 pixeles felbontásban jelenítenek meg a kivetítőn. A kópiák esetében digitális másolásvédelmet fognak alkalmazni, és minden mozinak meglesz a saját kódja ennek feloldására. Szakemberek szerint a digitális "nyersanyagra" forgatott, vagy a digitalizált filmek általában körülbelül 1 terabájtosak, ám a 100 gigabájtra való tömörítés nem jár észrevehető minőségromlással.

A digitális kópiák használatának számtalan előnye van a celluloidszalaggal szemben - a tartós minőség mellett talán a legfontosabb az olcsóság, amely mindenképpen a speciális helyzetű, nem tömegfilmeknek kedvez. Úgynevezett "művészfilmeket", vagy dokumentumfilmeket eddig például többnyire csak a nagyvárosok kifejezetten ezekre szakosodott, és államilag támogatott filmszínházaiban lehetett látni, az olcsó, gyakorlatilag korlátlan számban készíthető digitális kópiák révén azonban megérheti kisebb számú, vidéki közönségeknek is levetíteni őket. Ráadásul, míg a népszerű filmek drága és elégtelen mennyiségű kópiáit eddig csak meghatározott időre bérelhették a kisebb mozik, ez alatt az idő alatt pedig kénytelenek voltak naponta többször is vetíteni őket, addig a digitalizálás révén ez a probléma is könnyedén megoldódik, mivel minden filmszínháznak lesz saját kópiája. Az AADC tervei szerint a brit országos digitális mozihálózat első tagjai már idén ősszel megkezdhetik a működést.