Kovács Kálmán a piacgazdasági verseny szükségességéről

MTI Sajtóadatbank, 2005. február 28. 09:26
A piacgazdaság versenye az internet- és a telefon-szolgáltatás áraiban már érezteti kedvező hatását, a tarifák jelentős mértékben csökkentek az utóbbi két évben - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteken Nyíregyházán.
A széles sávú internet jelenlegi díja például már 49 százalékkal olcsóbb a 2002. évihez képest, míg a mobiltelefonálásé 41 százalékkal - emelte ki a tárca vezetője a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a vezetékes telefonok esetében is elindított a verseny egy ármérséklést, amely most 3 százalékos arányú.

A miniszter, mint a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője hangsúlyozta, hogy pártja "a balról és a jobbról jövő demagóg megnyilvánulások ellenére" kiáll a piacgazdaság szükségessége mellett, s "csak a versenyben és az ahhoz kapcsolódó fogyasztói védelemben hisz". Kovács Kálmán megemlítette: ahol nincs verseny, így a postai-, vagy a kábeltelevíziós szolgáltatásban, ott áremelkedés van. "Csak a verseny oldhatja meg a magyar gazdaság hatékonyságát, és ez vonatkozik az egészségügytől kezdve, egy sor egyéb szolgáltatásra is" - jelentette ki.

Az informatikai és hírközlési tárca irányítója az SZDSZ vezető politikusaként szólt a kisebbik koalíciós párt további adócsökkentési elképzeléseiről is a sajtótájékoztatón, kiemelve: javaslatuk hogy 3 millió forintos jövedelmi határig 18 százalékos, 3 millió forint felett pedig 34 százalékos legyen az adókulcs. "Ugyanakkor mindenki számára választhatóvá szeretné tenni az SZDSZ, hogy legyen egy egykulcsos lehetőség is, amelynek mértéke 29 százalék körül lenne" - jegyezte meg Kovács Kálmán, de a részletekre nem tért ki.

A miniszter beszélt más aktuális politikai kérdésekről is, így arról, hogy a szabaddemokraták a megyei önkormányzati szint megszűntetését szorgalmazzák, továbbá szükségesnek tartják a privatizációt, a tőkebevonást az egészségügy rendbe tételéhez, valamint lépéseket tennének az állam és az egyház szétválasztására. "Az SZDSZ álláspontja, hogy az egyház csak az átvállalt állami feladatok ellátásához kapjon költségvetési finanszírozást" – emelte ki.