Képzeljünk el egy telefont, amely valós időben képes fordítani

forrás Prim Online, 2005. március 4. 22:35
Az Intel víziója szerint az elkövetkezendő néhány évben a technológiai fejlesztések által a jövő elektronikai termékeibe belekerül a digitális intelligencia.
A tervek szerint olyan technológiákat mutatnak be, amelyek intuitívabbak, intelligensebbek és emberibbek. Ezáltal az iparág olyan termékeket tud majd bemutatni, melyek egyszerűbben használhatók, hasznosabbak, és nagyobb segítséget nyújtanak a felhasználóknak.

Justin Rattner, az Intel Corporate Technology csoportjának vezetője beszédében elmondta, hogy az emberek úgy szeretnének kölcsönhatásba kerülni a technológiákkal, mint ahogyan más emberekkel. Ez hatalmas igényeket jelent az elektronikai termékek teljesítménye, illetve funkcionalitása terén - újabb és újabb utakra lesz szükség mind a hardverek, mind a szoftverek továbbfejlesztésekor.

Rattner elmondta, hogy az Intel kutatói tanulmányozzák azon feladattípusokat, melyeket a felhasználók az elektronikai eszközök tulajdonságai között szeretnének látni - így használva ezen tudást a hardveres és szoftveres technológiai fejlesztésre. Ez alapul szolgálhat a jövő, még intelligensebb platformjai számára.

Képzeljünk el egy telefont, amely valós időben képes fordítani, így külföldön is egyszerűen beszélhetünk a helyiekkel. Vagy esetleg szeretnénk megtalálni egy képet, amelyen a gyermekünk a házikedvenccel játszik, de az otthoni számítógépen tárolt többezer fotó közül kell kikeresni - mondta Rattner. Ezen feladatok egyszerűnek tűnhetnek, de magas szintű teljesítményt, kifinomultságot és intelligenciát követelnek, mind hardver-, mind szoftverszinten. És ezek ma még nem léteznek. Ahhoz, hogy a termékekben megjelenjenek ezen lehetőségek melyek egyszerűen használhatók, és vonzóak az emberek számára; nekünk, az iparág szereplőinek újra kell gondolnunk a platform-fejlesztésről kialakított megközelítésünket.

Ahogyan a világ a digitális technológia felé mozdul el, egyre átfogóbb és egy hatalmasabb mennyiségű digitális tartalmak (szövegek, állóképek, audió- és videófelvételek) terjednek el egy természetesebb és egyre emberbarátibb interfészekre (beszéd, kézírás, képfelismerés) lesz szükség az elektronikai termékekben.

Folytatódó innováció platform-továbbfejlesztések által

Az Intel már jelenleg is úgy fejleszti ki processzor-architektúráit, hogy a szuperkomputer-szintű teljesítmény felé mozduljanak el; a többmagos processzorok által (amely olyan, mintha többszörös agya lenne a számítógépnek), az egy processzormag helyett amely manapság elterjedt.

Mivel a számítógépek belsejében lévő processzorok, illetve egyéb komponensek teljesítménye nő, szükséges lesz ezen részek közötti adatutak (másnéven buszok ) továbbfejlesztésére is, hiszen egyre nagyobb mennyiségű adatot kell, egyre gyorsabban a komputeren belül mozgatni. A mai adatutak rézből készülnek, amely korlátozást jelent mind mennyiség, mind adattranszfer gyorsasági szinten. Éppen ezért az Intel tovább kutatja a szilíciumos fotonikus technológiát, amely végső soron extrém gyors-sebességű adattovábbítást tesz lehetővé.

Ehhez hasonlóan az Intel kifejleszti saját szoftvereszközeit azért, hogy a szoftveralkalmazásokat még kifinomultabbá tegye, és így a továbbfejlesztett processzorok több feladatot legyenek képesek egyidőben ellátni.

Egy Rattner által idézett példa a virtualizáció volt. Például ha a számítógép egy hardver- vagy szoftverhiba miatt rosszul működik, a virtualizáció által lehetővé válna az információ visszanyerése egy másik hálózatba kötött komputer segítségével.

Az Intel kutatásai elsősorban arra fókuszálnak, hogy a technológiákat mind értékesebbé, mind hasznosabbá tegyük, az emberek számára - mondta Rattner. A bővülő képességek és lehetőségek által a laboratóriumainkban a vállalat platformfókuszával párhuzamosan fejlesztünk. A jelen időszak nagyon izgalmas az Intel kutatóinak életében, hiszen együttműködünk az iparággal a jövő megteremtésében.

Az Intel szorosan együttműködik az iparággal (az OEM-ekkel, a független szoftverdisztribútorokkal (ISV), és a fejlesztőkkel) -, több olyan frontot kialakítva, ahol a számítástechnikai víziót valósággá válthatjuk, illetve egyre hasznosabb termékeket biztosíthatunk a felhasználók számára.