További mintegy 40 EKG-végpont kiépítést tervezi a VP

Kovács Attila, 2005. március 8. 12:17
A MeH Elektronikus Kormányzat Központ mai sajtótájékoztatóján a Vám- és Pénzügyőrség  (VP) Elektronikus Kormányzati Gerinchálózathoz (EKG) való csatlakozásának eredményeiről és a közeljövő terveiről szóltak az előadók: Baja Ferenc, az EKK kormánymegbízottja, Nagy János, a VPOP parancsnoka, Oláh István, a hálózatot üzemeltető Kopint-Datorg divízió vezetője és Budafoki Róbert, a Cisco Magyarország ügyvezetője.
Nagy János elmondta, hogy a MeH 200 milliós támogatásával (amiből a közbeszerzést követően végül 162 millió forintba került a végpontok kiépítése) országosan Cisco hálózati berendezésekkel eddig megvalósított 135 EKG-végpont számát a VP ez év folyamán, illetve várhatóan 2006. elejéig nagyságrendileg további 40 végponttal kívánja növelni. Ez többek között az Európai Unió felé irányuló kötelezettségek növekedése, a vámraktárak rendszerbe kapcsolása, illetve az APEH-hal való egyre több és sokrétűbb kapcsolat miatt van szükség. Nagy szerint a 2004.decemberében megvalósult, illetve teljessé vált (135) kapcsolódással  a VP  részére a hálózati sávszélesség a többszörösére növekedett, ugyanakkor több százmillió forintos megtakarítás is jelentkezik az EKG használata révén.

Baja Ferenc kijelentette, hogy egy hónapon belül a kormány elé kerül a zárt távközlési hálózatokról szóló előterjesztés, mégpedig a zárt hálózatok minél szélesebb körű integrálásának, az EKG-ra való migrálásának javaslatával. A kormánybiztos azt is közölte, hogy országosan a mai napig már 650 intézmény integráltan kapcsolódik az összesen négy gyűrűt nagy sávszélességgel összekötő kormányzati gerinchálózathoz.