Magyarországon 200 ezren tettek ECDL számítógép-használói vizsgát

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 11. 09:10
Magyarországon eddig 200 ezren tettek ECDL-, azaz európai számítógép-használói bizonyítványt adó vizsgát, s ezzel az előkelő nyolcadik helyen állunk a 138, ebben a programban részt vevő ország közül - mondta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten, a témáról rendezett konferenciát követő sajtótájékoztatón.
Az ECDL Vizsgaközpontok VII. Országos Fórumán Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter vette át jelképesen a szervezőktől a 200 ezredik vizsgakártyát.

Alföldi István, a számítógép-tudományi társaság ügyvezető igazgatója, az ECDL-program magyarországi vezetője a tájékoztatón elmondta azt is, hogy úgy lehetne tovább bővíteni a vizsgázók körét, ha a kis- és középvállalkozások számára egyszerűbbé tennék a pályázást.

Reményét fejezte ki, hogy a jövőben a középiskolát nem lehet ECDL-vizsga nélkül befejezni. Ennek első lépcsőjeként említette, hogy az új típusú informatika érettségi kidolgozása az ECDL szakembereinek együttműködésével történt.

Az ECDL (European Computer Driving Licence) program 138 országban várja az informatikai szaktudásukat világszerte egységes bizonyítvánnyal igazolni kívánó vizsgázókat. Magyarországon a lakosság két százaléka rendelkezik ECDL-vizsgával, amivel jelentősen megelőzi a régió többi országát, ahol ez az arány egy százalék. A program magyarországi felelőse a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, mely csaknem 400 vizsgaközpont működését koordinálja.