Dél-koreai-magyar informatikai megállapodás született Szöulban

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 11. 10:09
Egyebek mellett az informatika területén való együttműködésről született megállapodás csütörtökön Gyurcsány Ferenc kormányfő vezette magyar küldöttség dél-koreai tárgyalásain. Gyurcsány Ferencet és kíséretét a szöuli Elnöki Palotában fogadta Ro Mu Hjon dél-koreai elnök, s a felek egy órán át tárgyalak egymással. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a megbeszélés után gazdasági keretmegállapodást írt alá Ban Ki Mun dél-koreai külügy- és kereskedelmi miniszterrel.
A miniszter az MTI-nek beszámolt arról, hogy a felek magyar-dél-koreai informatikai együttműködésről állapodtak meg. Mint mondta, Magyarország elismeréssel tekint Dél-Koreára, mert a távol-keleti országnak valóban sikerült megteremtenie a hazánkban is előszeretettel emlegetett úgynevezett tudásalapú társadalmat. Kóka János nem titkolta, hogy Magyarország számára ebből a szempontból példaként szolgálhat a Koreai Köztársaság.

A felek előkészítettek egy dél-koreai-magyar társadalombiztosítási megállapodást, s egyezségre jutottak a jogosítványok kölcsönös elismeréséről - mondta a miniszter. Szó esett dél-koreai vállalatok esetleges magyarországi ingatlanbefektetéséről is. Magyar részről felvetették emellett, hogy a gyógyszerek törzskönyvezésének felgyorsítása a Koreai Köztársaságban elősegítené magyar vállalatoknak a távol-keleti országba irányuló exportját.

Gyurcsány Ferenc tiszteletére délben, közel 900 éves rezidenciáján díszebédet adott Ri He Csan dél-koreai kormányfő. A magyar miniszterelnököt délután a városházán a tervek szerint Szöul díszpolgárává avatják.