Közel 9 milliárd forint informatikai fejlesztésekre

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 11. 10:45
Az informatikai fejlesztéseket segítő uniós támogatásokkal közel 9 milliárd forintos pályázati forrás áll rendelkezésre 2005-ben a kis- és középvállalkozásoknak, illetve önkormányzatoknak.
A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) részét képező pályázati lehetőségek március 1-jével megnyíltak és az igénylések december 31-ig folyamatosan beadhatók - hangzott el csütörtökön Békéscsabán egy szakmai fórumon.

Az IT Információs Társadalom Kht., mint a GVOP 4. prioritását kezelő közreműködő szervezet, illetve a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett információs napon elhangzott, a vállalaton belüli elektronikus üzleti rendszerek kialakítására és az üzleti partnerek közötti e-kapcsolat fejlesztésére együttesen 5 milliárd forintos pályázati forrás áll rendelkezésre.

Az Üzleti tartalomfejlesztés támogatása kis- és középvállalkozások számára és a Tartalomipari és közcélú tartalomszolgáltatás fejlesztése című pályázati keretek 1,3 milliárd, illetve 800 millió forintot foglalnak magukban.

A Szélessávú internet infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein című pályázat esetében 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az informatikai fejlesztéseket célzó uniós pályázati forrásokkal kapcsolatban Lakatos István, az IT Információs Társadalom Kht. dél-alföldi regionális iroda vezetője elmondta, a tavaly benyújtott közel 600 pályázat értékelése befejeződött és az eredményről március végéig mindenkit értesít a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Az eddigi nyertes pályázatok mintegy 15 milliárd forintot kötöttek le szerződéssel és ez azt jelenti, hogy több mint 30 milliárd forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések.

A régióvezető kifejtette, a támogatási intenzitás a kis- és középvállalkozások esetében túlnyomó részt 50 százalékos, az önkormányzatok esetében pedig 75 százalékos.

Lakatos István az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a pályázati kiírás változott, eszerint míg tavaly negyedéves beadási határidők voltak, addig az idén december 31-ig folyamatos a beadás és az elbírálás.

A szakember hozzáfűzte, az informatikai fejlesztésekre kiírt pályázatoknak nem hardver-beszerzés ösztönzése a célja, hanem fejlett informatikai rendszerek alkalmazásának bevezetése, amellyel a nyertes pályázók versenyképességüket növelhetik.