Beperelte a Google-t az AFP

Milkovits Gábor, 2005. március 19. 20:03
Az AFP hírügynökség 17,5 millió dolláros kártérítést követel a Google-tól azért, amiért az online tartalomszolgáltató az ő engedélyük nélkül tett közzé egyes képeket és híranyagokat.
Az AFP csak előfizetéses konstrukcióban adja közre híreit és a hozzájuk kapcsolódó fényképeket az interneten, a Google viszont saját online híroldalán ingyenesen megjelentette egy részüket, anélkül, hogy erről kikérte volna a francia hírügynökség véleményét, vagy éppen fizetett volna ezért. Az AFP az anyagi kártérítésen felül a számukra káros gyakorlat azonnali megszüntetését is követeli. A hírügynökség azért fordult most bírósághoz, mert habár korábban már többször is jelezte a problémát a Google felé, a cég eddig nem méltányolta a kérést. Steve Langdon Google-szóvivő a hírre reagálva elmondta, hogy a hírszolgáltatóknak természetesen lehetővé teszik a Google News részére történő szolgáltatás felmondását, ám véleménye szerint a legtöbben nem gondolnak ilyesmire, mivel saját maguk és olvasóik szempontjából is előnyösnek érzik az együttműködést.

Nem az AFP az egyetlen, amelynek hasonló problémái vannak a Google-lal: néhány hónapja a Los Angeles-i Perfect 10 elnevezésű, erotikus képeket forgalmazó internetes cég is keresetet nyújtott be egy kaliforniai bíróságon, amiért a Google keresőjén keresztül lehetővé tette illetéktelenül megszerzett, eredetileg jogvédett fotóik ingyenes megtekintését. Norm Zada, a Perfect 10 vezetője elmondta, hogy nagyon örül, amiért az ő cégénél jóval tekintélyesebb hírügynökség is bírósághoz fordult az övékhez hasonló problémával. 2002-ben egyébként egy amerikai szövetségi bíróság úgy határozott, hogy a jogilag védett képeket a keresőprogramok kizárólag kicsinyítve tehetik közzé, míg a teljes méretű fotók megjelenítése törvényszegésnek minősül.