Mérgesedik a Vivendi és a Deutsche Telekom küzdelme a PTC-ért

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 21. 10:02
Miután az EU tavalyi bővítése óta a nyugat-európai távközlési vállalatok újra fölfedezték Kelet- és Közép-Európát, igen elmérgesedett a francia Vivendi Uiversal média- és távközlési vállalat és a Deutsche Telekom küzdelme a legnagyobb lengyel mobilszolgáltatóért, a PTC-ért. A Vivendi 1,8 milliárd eurós beruházásának elvesztése ellen küzd, miután a korábbi években szívesen megszabadult volna tőle.
Az 1995-ben alakult PTC 49 százaléka jelenleg a Deutsche Telekomé, és 48 százaléka az Elektrim Telekomunikacjáé, amely a Vivendi és a lengyel Elektrim csoport 49-49 százalékos vegyes vállalata. A Deutsche Telekom meg akarja szerezni a a PTC másik felét is.

A történet 1999-ben kezdődött, amikor a pénzügyi nehézséggel küzdő Elektrim nem kívánta eladni a Deutsche Telekomnak az akkor 36 százalékos részét a PTC-ből. Védekezésül a Vivendihez fordult. Megalakították az Elektrim Telekomunikacját, ehhez átvitték az Elektrim PTC-részvényeit, és közösen 48 százalékra növelték a részüket a PTC-ben. Az akkoriban világméretű - néhány évvel később túlzottnak bizonyult - terjeszkedési rohama elején lévő Vivendi 1,2 milliárd eurót költött a lengyel tulajdonszerzésre, később még további 600 millió eurót fektetett egy külön alapba, amely az Elektrim Telekomunikacja 2 százalékát birtokolja.

A fejlemények felmérgesítették a Deutsche Telekomot. A legnagyobb európai távközlési szolgáltatónál, a Deutsche Telekomnál úgy vélték: a PTC-részvények átvitelével az Elektrim megsértette a Deutsche Telekommal korábban kötött részvényesi megállapodást. A problémát 2000-ben egy bécsi döntőbíróság elé vitte a német cég.

A döntőbíróság tavaly november végén úgy határozott, hogy az 1999-es részvény-átruházás érvénytelen, és idén február elejéig adott határidőt az Elektrimnek, hogy a PTC-részvényeket vegye vissza a Vivendivel közös holdingtól. Ám, hogy mi történjék a közös holdinggal, az Elektrim Telekomunikacjával, erre nézve a bíróság illetéktelennek nyilvánította magát. A Deutsche Telekom közben a varsói bíróságtól is megerősítést kapott az 1999-es részvény-átruházás érvénytelenítésére. Ezután az Elektrim úgy döntött, a Deutsche Telekommal szövetkezik.

Jelenleg tehát a PTC 48 százalékának tulajdonosa jog szerint egyedül az Elektrim, és ezt a PTC-részt akarja megszerezni a Deutsche Telekom, a már meglévő 49 százaléka mellé. A 48 százalék jelenleg körülbelül 2 milliárd eurót ér, de a Deutsche Telekom opciója, az ítéletek alapján, a kibocsátási árra szól.

A PTC újjáalakított vezetősége február végén beadta a cégbíróságra a tulajdonosok új névsorát, amelyben az Elektrim Telekomunikacja - és következésképp a Vivendi - már nem volt benne. A PTC helyiségeit azonban elfoglalták a cég korábbi vezetői, a Vivendi szövetségesei. Még őrző-védőket is alkalmaztak, ennek ellenére a Deutsche Telekom e hónap elején kilakoltatta őket.

Ekkor lépett közbe ismét a Vivendi, önbíráskodásért beperelve a Deutsche Telekomot a varsói felsőbíróságon. Keresetét támogatja a varsói főügyész közvádja is. A Vivendi egyszersmind panaszt tett a lengyel kormány ellen, azzal a váddal, hogy a lengyel kormány megsértette a lengyel-francia beruházás-védelmi megállapodást. A panaszt a francia köztársasági elnök is kénytelen volt fölvetni legutóbbi találkozóján a lengyel államfővel.

Most mindenki a legújabb bírósági ítéletekre vár.

A történet érdekessége, hogy a világméretű terjeszkedés miatt megnőtt adósságok elől menekülő, részesedéseit mindenfelé eladó Vivendi 2003-ban és tavaly kétszer is megpróbálta eladni PTC-részesedését a Deutsche Telekomnak. A Deutsche Telekom egy időben 1,3 milliárd eurót ajánlott, de végül elállt az üzlettől, gondolván: minek fizessen piaci árat, ha jogi úton kibocsátási áron is megszerezheti a PTC-részt. Most viszont a jobb állapotban lévő Vivendi már nem akar megválni a lengyel befektetésétől.