AH kezdeményezés: digitális közszolgálati, bővített regionális adások

Kovács Attila, 2005. március 22. 19:21
Az Antenna Hungária Rt. (AH) egyeztetést kezdeményezett az érintett megyék, az MTV, valamint az NHH képviselőivel Kelet-Közép Magyarországon - elsősorban Hajdú-Bihar megye északi részén - a körzeti televíziós adások vételi lehetőségeinek változtatásáról.
Ugyanis az AH analóg földfelszíni hálózat-topológiája nem a megyehatárokhoz igazodik, azoknál nagyobb területeket fed le. Ezáltal viszont egyes területeken nem az adott megye regionális műsorát láthatják a televíziónézők, hanem a szomszédos megyéét, így például Hajdú-Bihar megye északi részén a Miskolci, és nem a Debreceni Körzeti Stúdió műsora fogható. Az egyeztetésen szóba került, hogy a jelenlegi analóg környezetben - elsősorban a rendelkezésre álló frekvenciák szűkössége miatt - nincs lehetőség a fenti probléma érdemi megoldására.

Az AH ma arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a következő javaslatot fogalmazta meg az IHM, az NHH, valamint az ORTT felé: bővüljön a 2004 októberében Budapest és Kabhegy környékén elindított digitális földfelszíni televízió (DVB-T) idén az észak-kelet magyarországi régióval. Döntés az ügyben még nem született. A beruházás finanszírozásáról, valamint a digitális jelek vételéhez szükséges átalakító berendezések (SetTop-Box) támogatásáról szintén hatósági döntés szükséges.

Amennyiben a hatóságok a javaslatot elfogadják, valamint a sugárzáshoz szükséges frekvencia rendelkezésre áll, az Antenna Hungária kész a digitális adóberendezés beszerzésére, illetve telepítésére, és - az egyelőre közszolgálati műsorokat tartalmazó – a DVB-T szolgáltatás beindítására a régióban. A nagyságrendileg 100 millió forintos beruházás eredményeképpen a televíziónézők számára digitális minőségben elérhetővé válhatnak a közszolgálati adások, továbbá bővíthető lenne a regionális adások kínálata, amennyiben a nézők egy digitális jelek vételéhez szükséges átalakító berendezést csatlakoztatnak a televíziójukhoz.