Az Oracle nyert a Retekért vívott csatában

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 23. 08:40
Miután riválisa, a német SAP kiszállt a Retek amerikai szoftvergyártóért folytatott háromhetes licitálási küzdelemből, az amerikai szoftveróriás, az Oracle vásárolhatja fel a céget, 631 millió dollárért.
Az Oracle már a múlt pénteken előzetesen szabad utat kapott az amerikai versenyhatóságoktól a Retek Inc. felvásárlására, így már versenyjogi akadálya sincs az ügyletnek.

Az elmúlt hetekben éles küzdelem bontakozott ki az amerikai Oracle és fő riválisa, a német SAP között az amerikai kiskereskedelmi szoftverszállító, a Retek Inc. megszerzéséért. Az Oracle legutóbb - a korábbi 9 dollár után - 11,25 dollárt kínált a cég egy részvényéért, készpénzben, és ez bizonyult a nyertes ajánlatnak is, amely 631 millió dollárra értékelte a céget.

Az SAP a múlt csütörtökön 11 dollárra emelte februári, szintén készpénzes, 8,50 dolláros ajánlatát, de ennél magasabbra nem volt hajlandó menni, mint mondták ez volt a "legjobb és végső" ajánlatuk. Az Oracle az elmúlt hetekben már felvásárolta a Retek részvényeinek mintegy 10 százalékát, 5,5 millió részvényt.

A Minneapolisból irányított Retek integrált kiskereskedelmi alkalmazáscsomagját és megoldásait a világ 20 országában használják. Az 525 főt foglalkoztató vállalat 174,2 millió dolláros árbevételről és 8,2 millió dolláros adózott eredményről számolt be 2004-ben. A Retek Atlantában, Londonban és Melbourne-ben tart fenn irodákat.

Az SAP az üzleti szoftvermegoldások vezető nemzetközi szállítója. Jelenleg 120 ország több mint 26 150 vállalata mintegy 88 700 telepített példányt futtat az SAP szoftvereiből - a kis- és középvállalatok szükségleteire szabott megoldásoktól a globális szervezetek működését átfogó alkalmazáscsomagokig. Az Oracle a szoftver adatbázisok világelső szállítója, a céges szoftverek terén a második az SAP után.