3,9 millió forint értékű Matáv-adomány az Országos Idegsebészeti Intézetnek

forrás Prim Online, 2005. március 23. 10:38
„A Matáv hozzáad” program 3,9 millió forinttal támogatja az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetet. Az adományt jelképező csekket 2005. március 22-én Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója adta át Prof. Nyáry Istvánnak, az Intézet főigazgatójának.
Nagy értékű, 3,9 millió forintos támogatásban részesíti a Matáv az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetet (OITI). Az OITI Magyarország vezető idegsebészeti intézménye, Európa harmadik legnagyobb idegsebészeti centruma, ahol agyi- és gerincbetegségben szenvedőket gyógyítanak idegsebészeti módszerekkel. A koponyanyitással járó idegsebészeti műtétek száma a technika fejlődésével fokozatosan csökken. A Parkinson-kóros és egyéb mozgászavartól súlyosan korlátozott betegek új műtéti úton való gyógyítása jelenleg egy nagy pontosságú célzóberendezéssel, ún. stereotaxiás készülékkel történik. „A Matáv hozzáad” program adományából vásárolt 3,9 millió forint értékű készülékkel 0,2 mm pontossággal meghatározható az agy kórosan működő magvainak helyzete, ahová az ún. micro-drive segítségével tizedmilliméterről-tizedmilliméterre vezeti be a sebész az elektrofiziológiai mérések elvégzéséhez szükséges elektródát. Az így beültetett pacemaker megszünteti a beteg végtagjainak remegését vagy egyéb kóros mozgásait.

„Sem a társadalombiztosító, sem a kórházak tulajdonosai nincsenek abban a helyzetben, hogy követve a szakma fejlődését, az új beavatkozások bevezetésének minden feltételét finanszírozhassák.” – panaszolta Nyáry professzor, az OITI alapítványának, a Viribus Unitis Alapítvány kuratóriumának elnöke. A több mint 12 ezer magyarországi Parkinson-kóros beteg mintegy tizede gyógyszeresen nem, de műtéttel esetleg kezelhető lenne. Jelenleg az idegsebészeti centrumok évi 30-50 körüli Parkinson-műtétet tudnak elvégezni. „Megfelelő támogatással az évi országos műtétszámot mintegy százzal lehetne növelni. A Matáv adománya jelentős lépést jelent a kitűzött célok megvalósítása felé.” – tette hozzá a főigazgató.

„A Matáv gyakran nyújt segítséget életmentő műszerek beszerzéséhez, a kórházak eszközállományának fejlesztéséhez. Fontosnak érezzük, hogy nemzetközileg elismert magyar szakembereink itthon is a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást tudják biztosítani” – indokolta a kuratóriumi döntést Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója.