Magyar nyelvű Novell OpenOffice irodai csomag

Kovács Attila, 2005. március 23. 14:32
A Novell Magyarország március 23-án tartott sajtótájékoztatóján Tímár András, az FSF.hu részéről bejelentette, hogy a Novell és az alapítvány tavaly ősszel indult közös munkája eredményeként elkészült a Novell OpenOffice irodai szoftvercsomag 1.1.4-es, magyar nyelvű változata. A felhasználóbarát, magyar nyelvű kezelő felület tovább egyszerűsíti az OpenOffice és a Novell Linux Desktop (NLD) új generációs asztali operációs rendszer használatát.
Az OpenOffice kiterjedt fájlformátum-kompatibilitást biztosít a Microsoft Office formátumaival, ezáltal a fájlok hatékonyabban oszthatók meg a platformok között. Az NLD olyan karakterkészleteket tartalmaz, amelyek metrikusan kompatibilisek a Microsoft betükészleteivel, így jobb formátumhűséggel olvashatók az eredeti ÍMS Office állományok. Az OpenOffice a dokumentumok Adobe PDF formátumú exportálására is képes,mégpedig további szoftverek telepítése nélkül. Az OpenOffice build-ek Linux/x86 és Windows platformokra érhetők el, mpost már angolés magyar felhasználói felülettel.

A közös munka eredményeként egyesítették a korábbi FSF.hu build-ek és a Ximian (Novell) buld-ek legjobb tulajdonságait. Található benne egy továbbfejlesztett magyar nyelvű helyesírás-ellenőrző program ("hunspell"), magyar nyelvű elválasztási gyűjtemény ("huhyphn"), tru color ikonok (Ximian/Novell), javítós patch-ek (mind a Ximian/Novelltől, mind az FSF.hu-tól). Külön nyelvtani specialitásokat ellenőrző program nincs az 1.1.4 verzióban. Tímár szerint a magyar OpenOffice új 2.0 változata ez év nyarán jelenik meg.