Blue Gene/L: kétszer nagyobb teljesítmény

Széll Zoltán, 2005. március 27. 09:23
Az IBM megkétszerezte a Blue Gene/L szuperszámítógép teljesítményét és méretét.
A nagyobb - 32 rack szekrény - masina teljesítménye a tesztek során elérte a 135,5 TFLOPS-t.

A szuperszámítógép első részét a Lawrance Livermore Nemzeti Laboratóriumban helyezték üzembe az elmúlt év novemberében. Ez a rész 16 szekrényből állt és teljesítménye 70,7 TFLOPS volt. Az IBM tovább folytatja a rendszer fejlesztését. A végső rendszer 64 rack szekrényből áll és teljesítménye 270TFLOPS lesz.

Valamennyi rackszekrény 1024 processzort tartalmaz. Minden processzor az IBM Power család speciális változata. A tervezők egy-egy lapkára két magot integráltak. A két mag közül az egyik a számításokat végzi, a másik a kommunikációt támogatja.

Az IBM-nél a Blue Gene kutatási projekt 2000-ben kezdődött. A végső cél olyan szuperszámítógép építése, amelynek teljesítménye 1 PFLOPS (petaflops = 10 a 15-en). Az IBM a Blue Gene/L rendszer szállítását 2004-ben kezdte. A masina ára rackszekrényenként 2 millió dollár. Az új szuperszámítógépet nem mindennapos feladatok megoldásához használják. A hatalmas teljesítményű rendszeren elsősorban szimulációs programokat - új fegyverek, fegyverrendszerek, új anyagok - futtatnak.