Új 64-bites vállalati szerverek a Delltől

Milkovits Gábor, 2005. március 28. 20:05
A Dell bemutatta a nagyvállalatok rendszereihez kifejlesztett legújabb szerverszámítógépeit, a PowerEdge 6800-ast és 6850-est.
Az összetett adatbázis-kezelő funkciók ellátására tervezett szerverek legfontosabb újítása az, hogy egyenként négy darab 64-bites Intel Xeon processzorral vannak felszerelve. A Dell szerint az új szerverek ezáltal 32 százalékkal gyorsabbak, mint a gyártó korábbi négyprocesszoros modelljei. A fejlesztések során a Dell az Intel-lel és az adatbáziskezelő-szoftverek specialistájaként ismert Oracle-lel közösen tesztelte a gépeket, illetve finomította azok tulajdonságait. A Hewlett-Packard konkurens szerverei jelenleg Opteron lapkákkal vannak felszerelve; a 64-bites Xeon-alapú négyutas HP modellek megjelenése még várat magára. A másik fő rivális IBM május közepétől tervezi forgalomba hozni a szóban forgó processzorkonfigurációval ellátott xSeries 336-os szervereit.

A PowerEdge 6800-as és 6850-es várhatóan néhány héten belül, piacra kerül, 3999, illetve 4899 dolláros áron. Az új szerverek mellett a Dell egy „Data Center Environmental Assessment” elnevezésű szolgáltatást is ügyfelei rendelkezésére bocsát, amelynek segítségével maximalizálható a szerverhálózatok teljesítménye. A szolgáltatás egyebek mellett az energiafelhasználással és a hőkibocsátással, valamint a hűtési rendszerek optimális kialakításával kapcsolatos elemző és tanácsadó támogatást is magában foglal.