Egy éven belül az összes ír mozit átállítják digitális technológiára

Milkovits Gábor, 2005. március 27. 20:05
A Digital Cinema Ltd. egy éven belül az Ír Köztársaság összes filmszínházát átállítja a digitális technológiára, így Írország lesz az első olyan hely a világon, ahol gyakorlatilag kizárólag digitális mozik működnek majd.
A DCL, az Avica ír leányvállalata 12 hónap alatt 105 mozi mintegy 500 vetítőtermébe telepíti majd a technológiát, összesen 40 millió eurós költségen. Kevin Cummins, a DCL igazgatója elmondta, hogy több okból esett Írországra a választásuk: egyrészt a mozik viszonylag alacsony száma miatt, másrészt pedig mert az írek évente átlag 4 és félszer járnak filmszínházba, ami a második legmagasabb arány Európában. Szintén fontos tényező, hogy Írországban az elsődlegesen használt és mindenki által beszélt nyelv az angol, ami jelentősen megkönnyíti a hollywoodi produkciók forgalmazását, amelyek az ott vetített filmek 80%-át teszik ki. Cummins szerint a cég egyfajta kísérleti terepnek szánja Írországot, a közeljövőben pedig több európai nagyvárosban is tervezik a technológiára való átállást.

A digitális mozi számos előnnyel bír a hagyományos, 35 mm-es filmszalagot használó technológiával szemben: például nem kell drága kópiákat sokszorosítani, illetve a kisebb moziknak nem kell azokra várakozni, a filmek minősége pedig semmit sem romlik az idővel. A digitális kópiák ráadásul műholdon keresztül egy gombnyomásra letölthetők.