Networkshop 2005: magas színvonalú az akadémiai szféra informatikai infrastruktúrája

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 31. 11:00
A kutatási, oktatási, közgyűjteményi szféra 700 intézményének 600 ezer felhasználóját kiszolgáló informatikai infrastruktúra európai színvonalú - közölte a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIF) vezetője a Networkshop 2005 konferencia nyitó előadása után tartott sajtótájékoztatón szerdán, Szegeden.
Nagy Miklós elmondta, az idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg a magyarországi kutatási és felsőoktatási számítógép-hálózat létrehozói, fejlesztői és felhasználó számára a tapasztalatcserét. Hozzátette: az idei háromnapos konferencián 8 szekcióban 130 előadást hallgathat meg a négyszáz résztvevő.

Az idei rendezvényen az előadások nagyobbik része már a tartalomszolgáltatás kérdéseivel foglalkozik, ez azt mutatja, hogy az infrastruktúra elérte azt a fejlettségi szintet, hogy a felmerülő kérdések már elsősorban az alkalmazások és a szolgáltatások területén jelentkeznek - hangsúlyozta a szakember.

A szegedi tanácskozás programjában egyaránt megtalálhatók a nagy sebességű hálózati technológiákkal és szolgáltatásokkal, az új intézményi rendszerekkel, a közgyűjteményi és könyvtári tartalomszolgáltatással, a közösségi információs rendszerekkel és a szuper-számítástechnikai kérdésekkel foglalkozó témakörök - ismertette Nagy Miklós.

Az NIIF program 2004-ben sok nagy jelentőségű alkalmazói projektben mutatott fel eredményeket - mutatott rá a konferencia nyitóelőadásában Tétényi István, az NIIF műszaki tanácsának elnöke. A szakember az akadémiai gerinchálózat kiépítését emelte ki, amely Budapesten kívül 30 vidéki városban teszi lehetővé a nagy sebességű internetcsatlakozást a kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi alkalmazói kör számára.

Az idei év tervei közül a szakember megemlítette a 34 európai ország kutatási gerinchálózatát összekapcsoló új generációs GEANT-2 rendszerhez történő csatlakozást, amelyben Magyarország a regionális központ szerepét fogja betölteni.

Ezzel az EU 6-os keretprogramjába tartozó fejlesztéssel az unió tagországai a tengerentúli legfejlettebb színvonallal való lépéstartást tűzték ki célul - közölte Tétényi István.