Kóka: Magyarországon érdemes hosszú távra beruházni

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 1. 10:15
A magas hozzáadott értékű termékeket előállító cégek felismerték, hogy érdemes igényes termelőkapacitást a kelet-közép-európai térségbe hozni - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Flextronics International zalaegerszegi gyárában a Hewlett-Packard (HP) számára elkészült egymilliomodik szalagos tárolóegység átadása és új egy termék indítása alkalmából, csütörtökön.
"Magyarország az a hely, ahol igazán érdemes hosszú távra beruházni, érdemes igényes termelő kapacitást ebbe a térségbe hozni, ahogyan azt a HP tette a világszínvonalú tárolói gyártásának ide telepítésével, de a hasonló lehetőséget más, magas hozzáadott értékű
termékeket előállító cégek is felismerték" - hangsúlyozta Kóka János az ünnepségen.

A "jól megválasztott helyek, a megfelelő áron és minőségben végezhető termelés, az európai piac közelsége és a termékek kedvező ár-érték arányban való előállíthatósága az igazi versenyképességi előnyei Magyarországnak" - tette hozzá a miniszter.

Rámutatott: partnerség keretében a gazdaság szereplői "mondják meg nekünk, hogyan tudunk segíteni több piac, ügyfél megtalálásában a termékeik számára, mert csak így teremthetők munkahelyek", s az adófizetők pénzéből felhalmozott eszközöket pedig "a gazdálkodók érdekében fordítsuk termővé".

"Ez az a faktor, amellyel ellene tudunk dolgozni a fiatalok tízezreit érintő foglalkoztatottsági hiánynak és amellyel szeretnénk átterelni az államigazgatásból a versenyszférába munkahelyek tízezreit" - mondta Kóka János.

Beck György, a Hewlett-Packard vezérigazgatója elmondta: a 3 évvel ezelőtti 200 ezerről ma eljutottak az egymilliomodik szalagos tárolóegység előállításáig, amelyben a Flextronics-gyárból közel 600 szakember, köztük 150 mérnök vesz részt.

A HP termelési igazgatója, Ben Wilkinson közölte, hogy az automatizálás és az informatikai médiaalkalmazás élvonalába tartozó vállalatuk egyik vezető terméke a piac 45 százalékát birtokló szalagos tárolóegység, és fontosabb gyártmányaik tekintetében pedig a világpiacon 53-61 százalékos részesedéssel rendelkeznek.

A termelési igazgató bejelentette: még ezen a héten piacra kerül a Flextronicsnál gyártott új termékük, az Ultrium 448 típusú, 400 gigabit kapacitású és archiválásra, mentésre szolgáló szalagos meghajtó.