"Kórház a lemez szélén": áprilisban ismét 100% VB Award

Geza Papp, 2005. április 1. 12:30
Most kaptam meg a Virus Bulletin áprilisi számát. A független angol lap kéthavonta teszteli az arra érdemesült antivírusszoftvereket. A Virus Bulletin 100% Awardot azok a vírusvédelmi termékek kapják meg, melyek felismerik az összes vadon terjedő vírust, és nem okoznak vakriasztást tiszta fájlokon történő kereséskor. A tesztek elsősorban a felismerési arányra és a keresési sebességre koncentrálnak.
Várakozásom nem volt hiábavaló, mert az általam a világ első öt legjobb programjainak tartott termékek ismét bizonyítottak. (Önkényes rangsoromat - elsősorban az átlagfelhasználók szemével nézve a programokat - állítottam fel, jelentős szerepet adva az elérhetőség-ár-teljesítmény aránynak. A kedvező ár azt jelenti fogalmazatomban, hogy a mai viszonyok mellett egy kis spórolással egy a számítógépét igen gyakran használó diák is megveheti zsebpénzéből az adott terméket...) Ezek között is az általam elsők közé sorolt NOD32 terméke ismételten elérte a lap igen alapos próbái "programizzasztó" sora után a 100% Award teljesítményt.

A lap tesztelése minden alkalommal más disztribúción, operációs rendszeren történik. Az utolsó tíz a következő volt:


Be kell vallanom, hogy az antivírusprogram szinte teljes megújulása miatt kissé nagyobb érdeklődéssel vártam az Eset Software (szlovák "származású", amerikai, Coronado, CA székhelyű cég) NOD32 ("Nemocnica na Okraji Disku" - mindez magyarul "Kórház a lemez szélén"-nek felel meg, mivel az első vírusok jellemzően a lemezek bootszektorát támadták meg, ami a lemez szélén helyezkedik el) antivírusprogram eredményét Linux disztribúción, mert Windows környezetben már bizonyított. Nem hiába - a program fejlesztője "büszke lehet magára". Most két "kimaradással" 31. alkalommal kapták meg a kitüntető 100% Award címet. Az Eset NOD32 az egyetlen olyan antivírusprogram, amely az első Virus Bulletin tesztje óta (1998. május) nem engedett át egyetlen vadon élő vírust sem a rendszeres tesztek során. A NOD32 kapta idáig a legtöbb Virus Bulletin díjat, keresési sebessége pedig a vetélytársakénál akár ötvenszer gyorsabb! (Forrás: Virus Bulletin)

A cégnek magyar kirendeltsége van, ahol mindent készségesen elmondanak termékeikről, bemutatják azokat, melyeket ott meg is lehet rendelni, és az elektronikus licenc és a termék szinte azonnal a felhasználónál van.

Tehát 82 hónapja a termékeik által védett rendszerekre sem vírus, sem rosszindulatú ismeretlen kórokozó nem jutott fel. A termékek igen kedvező árúak, de emellett sokan jelentős árengedményekkel vehetik meg azokat.

Az említett termék folyamatos fejlesztése, a hibátlanságra való törekvésük és rengeteg munka juttatta azokat a csúcsra, ahol úgy néz ki, hogy immár bérelt helyük van. Szintén csak egy kis mondat hiányzik: Gratulálunk, így tovább!

Engedtessék meg, hogy az általam e körbe sorolt és ajánlott antivírusprogramokat is megemlítsem: Kaspersky Anti-Virus, Norman Virus Control, Doctor Web Dr.Web, Alwil Avast Antivirus, H+BEDV Antivir, SoftWIN BitDefender, Sophos SWEEP, F-Secure Anti-Virus. Teljesítményük sokadik alkalommal szintén 100% Award - a termékek próbaverziója ingyenesen letölthető és használható egy hónapig. Nekik is csak gratulálni lehet.

Geza Papp
Networksecurity and Virusanalyst