Az EU a biometrikus útlevélrendszer bevezetésének elhalasztását javasolja

Kiss Ádám Zoltán, 2005. április 1. 21:45
Az Európai Unió a biometrikus útlevélrendszer bevezetésének elhalasztását javasolta az USA-nak, mivel a közösség csupán hat országa áll készen az októberi határidőig a szükséges lépések megtételére.
Az USA az eredeti tervek szerint a vízumkényszer nélküli országok számára 2005 októberében írta elő a biometrikus adatokat beépített chipben tároló újfajta útlevél bevezetésének határidejét. Az EU igazságügyi biztosa, Franco Frattini azonban most a kongresszushoz írt levelében javasolta a határidő 2006 augusztusig történő meghosszabbítását. Frattini szerint a biometrikus leolvasók kompatibilitási és biztonságtechnikai problémái miatt az új rendszer bevezetése a vártnál hosszabb ideig tart. Egyelőre mindössze hat ország, Ausztria, Belgium, Finnország, Németország, Luxemburg és Svédország áll készen a rendszerrel.

Az USA-val hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló Nagy-Britannia szintén késésben van, ám külön tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal, tervei szerint 2005 végére elkészülne a szükséges fejlesztésekkel. A brit útlevelek egy olyan chipet tartalmaznának, mely a tulajdonos digitális képét tartalmazná, míg a többi EU ország útlevelén még egy írisz- vagy ujjlenyomat beszkennelt adatai is szerepelnének. Amennyiben az USA módosítja a határidőt, az a dátum második kitolását jelenti, ha ez nem történik meg, akkor a biometrikus útlevelek hiányában az elvben vízum nélkül utazók tízmilliói is kénytelenek lesznek hagyományos módon vízumot igényelni az amerikai követségeken.

Az EU külön tanulmányt is készített a biometrikus azonosító bevezetésének társadalmi hatásairól, mely szerint az új rendszer ezek után könnyen terjedésnek indulhat, ami alapvetően felforgathatja a mára kialakult azonosító okmányok világát. A tanulmány azt is megkérdőjelezi, hogy mennyire megbízható egy ilyen rendszer, illetve felveti azt is, hogy megkérdőjelezhető, mennyire jelenti a biometrikus adatok levétele és tárolása a személyes szabadság megsértését.