A Telecom Italia eladta görög mobilszolgáltatóját

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 5. 08:30
A Telecom Italia 1,11 milliárd eurót kapott a görög TIM Hellas 81 százalékáért, amely a birtokában volt, közölték a vevők, az Apax és a Texas Pacific befektető cégek Londonban hétfőn. Az ügyletet júliusban zárják.
A Telecom Italia a külföldi részesedéseinek átrendezésével indokolta az eladást, amelyből a könyv szerinti nyeresége 432 millió euró. Januárban a Telecom Italia 2,1 milliárd euróért megvette a TIM hazai, olasz részlegének 44 százalékát, ezzel 100 százalékra növelve tulajdonát a cégben. Az ügyletet azzal indokolták, hogy ily módon a Telecom Italia különleges szolgáltatási csomagokkal rukkolhat ki, amelyben a TIM mobilszolgáltatásait is kínálhatja. Elemzők szerint hasonló megfontolásból vásárolta meg több nagy európai távközlési szolgáltató az általa csak részben birtokolt mobilszolgáltatók egészét, legutóbb a France Télécom az Orange-ot, 7 milliárd euróért. Európa nagy mobiltelefon-szolgáltatói közül már csak kettő független: a Vodafone és a brit mm02.

A TIM Hellas vevői önálló cégként akarják üzemeltetni a görög céget, és nyilvános ajánlatot tettek a kisebbségi részvényeseknek is, részvényenként 16,43 eurón. A TIM Hellas 19 százaléka a New York-i Nasdaq piacon és az amszterdami értéktőzsdén van.

A TIM Hellast 1992-ben alapították, 2,3 millió ügyfele van, tavaly a forgalma 840 millió euró, az üzemi eredménye 121 millió euró volt.

A Texas Pacific a múlt héten ott volt aközött a három amerikai magánbefektető csoport között, amelyek összesen 350 millió dollárért új Lenovo-részvényeket vásároltak, ezzel támogatva a legnagyobb kínai elektronikai vállalat, a Lenovo és az amerikai IBM társulását.