A Nokia áruba bocsájtja a Tetrát

Genda Csongor Zoltán, 2005. április 11. 22:44
A telekommunikáció világának egyik vezetője, a Nokia megkezdte a tárgyalásokat a Professional Mobile Radio (PMR) leányvállalatának eladásáról.
Az említett részleg, a PMR élen jár a digitális rádiórendszerek fejlesztésében és forgalmazásában. A tárgyalások még csak kezdeti stádiumban vannak, de azt megtudtuk, hogy az EADS repülőgép- és szerszámkonszern szeretné a jövőben magáénak tudni a Nokia leányvállalatát.

Michael Meissner az EADS szóvívője azzal magyarázza vállalata kifejezetten nagy érdeklődését a PMR iránt, hogy ennek bekebelezésével még jobban megerősítenék helyzetüket a telekommunikáció piacán.

Az EADS eddig kizárólag csak a saját Tetrapol rendszerét használta, ám a Nokia a Terrestial Trunked Radio-t (Tetra) alkalmazza. Meissner szerint a kliensek mindkettőt akarják, s következő generációk megalkotásánál a mostani standardokat kell figyelembe venni.

A legtöbb európai országban már megkezdték a hatósági szervek és a mentőegységek az analog rendszerről a digitálisra való átállást, és ezen egységeknek is fel kívánja ajánlani majd szolgáltatásait a megújúlt EADS.

A Bloomberg hírügynökség információi szerint a Nokia 90 millió euróért cserébe hajlandó megválni leányvállalatától, és még az idei év vége előtt szeretnék aláírni az adásvételi szerződést. A szerződésbe belefoglaltatik majd az is, hogy a jelenlegi 325 alkalmazottat is köteles lesz átvenni a EASD.