Informatikai fejlesztési normatíva szeptembertől

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 13. 09:14
Szeptembertől az oktatási tárca informatikai fejlesztési normatívával segíti az iskolák elavult számítástechnikai eszközeinek cseréjét, megújítását - közölte Magyar Bálint egy keddi budapesti konferencián. Jelenleg 130-140 ezer számítógép van a magyar közoktatásban, ebből csupán 30-40 ezer alkalmas a Sulinet Digitális Tudásbázis tartalmának fogadására - mondta az oktatási miniszter.
"Még néhány év és informatikai múzeumokat lehet berendezni az iskolákban" - fogalmazott Magyar Bálint. Három-négy év múlva új gépekkel, új szolgáltatásokat kell biztosítani - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a hatvanezer iskolai tanterem számítógéppel, projektorral, interaktív táblával történő felszerelése 40-50 milliárd forintba kerülne. Jelenleg informatikai fejlesztésekre egy évben 15-20 milliárd forint jut. A miniszter példaként említette, hogy Dél-Koreában az oktatási büdzsé harmadát juttatják ilyen célra.

Beszámolt arról, hogy a győri egyetemen azon dolgoznak, hogy a laptopok árának harmadáért olyan eszközöket állítsanak elő, amelyeket tömegesen lehet az iskolákban használni.

A tárca vezetője közölte: 2005 szeptemberéig az összes iskolát rákötik az internetre, a korábbi sávszélesség hatszorosára bővül. Ez azonban még mindig kevés. Mint mondta: a 2007-13 közötti időszak nemzeti fejlesztési tervében rendelkezésre álló források várhatóan lehetőséget adnak e téren is a radikális bővítésre.

A miniszter az infokommunikációs technológiák elterjesztése kapcsán a legfontosabb pillérként említette a digitális tananyag-fejlesztést. Kitért arra, hogy a 7-12. évfolyamok tananyagainak digitalizálása már tizenegy műveltségi területen megtörtént. Az adatbázis - amely folyamatosan bővül és bővíthető - jelenleg 18-20 ezer fényképet, metszetet, 1.000 videót, 700 hangelemet és 6.000 tesztfeladatot tartalmaz.