Mindjárt a LED-ek fényeskednek nekünk?

Zsadányi Pál, 2005. április 17. 16:08
Lejárt Mr. Edison izzólámpáinak a korszaka? Az ipari elemzők szerint mindenesetre eljött a 60-as években megjelent LED-ek ideje. Ezt írja Peter Swenson is, az Associates Press szerkesztője, az USA Today április idusán megjelent számában.
A fénydiódától az általános fényforrásig

A fénykibocsátó diódák felfedezése a félvezetők fizikájának egy marginális eredményeként indult, majd a digitális kijelzők szerteágazó típusainak a megjelenésébe torkollt. Élettartamuk szinte már az első pillanattól túlszárnyalta az izzólámpás kijelzőkét, nem beszélve a törtrésznyi helyigényről. Mára fényteljesítményük is elérte az általánosan használt fényforrásokét, úgyhogy az izzólámpáknak egyre szűkebb helye marad.

Túl színesen sziporkáztak

Csakhogy a LED-ek nem fehér fényt adnak. Ráadásul nem akármilyen színűt. Ami kevert fehér fény előállításához nagyon hiányzott sokáig, az a kék színű LED volt. Ilyet csak 1993-ban sikerült készítenie a japán Nichia Chemical cégnek, bár még gyenge fényteljesítménnyel. Ezzel együtt a DVD-k írását rögtön kétszer sűrűbbre fokozhatták velük a japán elektronikai óriások (igaz, még ez sem kiforrott technológia). A kevert fehér fényű fényforráshoz még fokozni kellett a fényteljesítményt. Mára elérték azt a kritikus értéket, amivel már használható izzólámpa konkurenst lehet készíteni.

Most az várható, amit a félvezető technológia fejlődése a processzortechnológiában produkált. A teljesítmények hihetetlen növekedésének a korszaka. A technika pedig egyre több területen mohón fog kapkodni érte. A könyvolvasó csipeszektől az orvosi vizsgáló lámpákon át a lézeres előadási mutatóeszközig, és az informatikai ipar számtalan pontjáig, majd a teljesítmény fényforrások területén is.

Hatásfok és ártényezők

A LED-ek esetében még a fénytechnikai hatásfok javítására is szükség van. Egyes színeknél akár hatszor jobb fényhatásfok is elérhető, ami még a fénycsövekénél is jobb, de a vörös-zöld-kék keverékből előállítható fehér fényű kombinációknál egyelőre a 2-es faktornál tartanak. Ez ugyan jobb az izzókénál, csakhogy milyen áron. A félvezető LED-ek előállítási technológiája ma még nagyon drága az izzókéhoz képest. A vevőket nehéz csak az olcsóbb fogyasztás ígéretével megfogni. [Khm! A cikkíró lakása tele van - nem éppen olcsó - energiatakarékos Tungsram fényforrásokkal. Meg lehetett győzni a drágább kezdő befektetésről az olcsóbb és hosszabb üzemidő javára! Hátha mások is logikusan gondolkodnak? És környezetvédő tudatosan!] Az USA energetikai minisztériuma mindenesetre arról álmodozik, hogy akár 29 százalékkal is csökkenhetne a világítási energiafogyasztás a fehér LED-ek bevezetésével, a negyedszázad végére.

Kiugró élettartam

A LED-lámpák élettartama egyébként becsülhetően 50 000 óra, ami minden korábbi műszaki konstrukciónál nagyobb (állandó használatnál is 6 év!). A hagyományos izzókénak akár az 50-szerese. Ez a paraméter óriási vonzerő olyan alkalmazások esetében, ahol a kiégett izzók cseréje rendkívül komplikált, mint például állandóan víz alatt lévő területek, repülőtéri kifutópályák stb. világítótestei esetében. Egy szálloda máris 6 wattos LED-hármast használ a lokális szobai világítótestekben a korábbi 20 wattos, folyton rosszkor kiégő halogénlámpák helyett.

Rázó- és hajlítópróba

Még két fontos, kiemelkedően jó paramétere van a LED-eknek. Rázkódásokra nagyságrendekkel kevésbé érzékenyek, mint a hagyományos izzólámpák. Ez ugyancsak sok speciális alkalmazási területet jósol nekik. A műanyag vagy műanyagokkal kombinált változatok pedig hajlékonyak, ami a reklámiparnak adhat ötleteket fantasztikus konstrukciók megalkotására, de az ilyen LED-ek alkalmazási területei ezzel minden bizonnyal nem merültek ki. Ráadásul, szemben a hagyományos neoncsövekkel, tűzbiztosabbak, és a vandalizmusnak is ellenállóbbra konstruálhatók.

Szivárványos színek

A vörös-zöld-kék LED-hármasokkal nemcsak fehér szín állítható elő, hanem akár a szivárvány összes színe (na, majdnem az összes!). Így, csak egy gombnyomás, és hangulatvilágítást adhatunk a szobánknak, ugyanazzal a fényforrással. Zenehallgatásunk közben pedig fényorgonálhatunk is, egyszerű interfésszel illesztve a LED-lámpát. A színorgiát kedvünk szerint állítgathatjuk.

Kilátások


A sorozatnagyságok növekedése és a műszaki fejlődés az árak rohamos esését hozhatja, akár már a közeljövőben. Ez a technológia tehát már ugyancsak kibújóban van a tojásból, és aztán hamar talpra is ugrik. Egyes alkalmazási területeken már verhetetlenül meg is vetette a lábát.