SAP-sikerek a hazai felsőoktatásban

forrás Prim Online, 2005. április 21. 18:00
A héten átadták az egri Eszterházy Károly Főiskolán az új SAP oktatótermet (Excellence Center), ahol a régióban elsőként építik be a szoftver használatát a képzési rendszerbe. Az a 10 tagú konzorcium, mely hét felsőoktatási intézmény és két egyéb cég (Infopark és Dexter Kft), valamint az SAP Hungary Kft. részvételével alakult, elnyerte az egyik, felsőoktatási Innovatív Oktatástámogató Rendszerek (IOR) fejlesztésére megszerezhető 130 millió forintos támogatást.
A héten bejelentett SAP oktatóterem egyedülálló tanulási lehetőséget biztosít a főiskola hallgatói számára, emelve ezzel a felsőoktatási intézmény rangját a hazai iskolák között.

A hazai egyetemek, főiskolák struktúrájában létező informatikai és közgazdasági karok, tanszékek sokszor nehezen tudják az üzleti megoldásoknak a versenyszférában is jól kamatoztatható oktatását megoldani. A most átadott központ ezért kiemelten fontos mérföldkő a régió életében.

Az SAP központ által lehetőség nyílik arra, hogy képzésből a vállalatvezetésbe kerülő végzős diákok hamarabb felismerik, és jobban hasznosítják a rendszerekben rejlő lehetőségeket. A frissen végzett informatikusok pedig naprakészen tudják, hogy az általuk telepített, majd üzemeltetett rendszereket mire használja az üzleti szféra, illetve azok hogyan szolgálják optimálisan az üzlet igényeket - üdvözölte a központ megnyitását Vahl Tamás, az SAP ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázatot hirdetett Innovatív Oktatástámogató Rendszerek (IOR) fejlesztésére. A röviden Kutatási tér címet viselő pályázat célja a felsőoktatási intézményekben folyó oktatási és kutatás-fejlesztési tevékenységet segítő innovatív oktatástámogató rendszer (IOR) kifejlesztése és bevezetése. Ennek a pályázatnak az eredményképpen jutott a pályázó konzorcium - melynek az SAP Hungary Kft, valamint az egri főiskola is tagja - 130 millió forintos támogatáshoz.

A majdan bevezetésre kerülő rendszer internetes szolgáltatás alapú, teljes körű intézményi ügyviteli és adminisztrációs informatikai alkalmazás, amely az alapvető nyilvántartások megvalósításán túl lehetőséget ad a fiatal tehetségek felkutatására, gondolkozására, tanulmányi versenyeken elért eredményeik és tudományos diákkörökben végzett tevékenységük nyilvántartására, az intézményekben folyó kutató-fejlesztő tevékenység informatikai támogatására.

Vahl Tamás elmondta: Az egri felsőoktatási intézménnyel a kapcsolatot azért tartjuk kiemelten fontosnak, mert egy olyan intézményről van szó, ahol igen erős az innovatív hajlam, kifejezetten nyitott az iskola vezetése a kor kihívásainak megfelelő megoldásokra, válaszokra.

Az SAP és a magyar felsőoktatás együttműködése 1997-ig nyúlik vissza. Ekkor indult az együttműködés a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) technológia transzfer központjával. Mára 11 intézménnyel alakult ki szoros munkakapcsolat és további intézmények jelezték együttműködési szándékukat, így a hat évvel ezelőtti első kezdeményezés végleg beérett.