Jelentősen nőtt a Nokia és a Motorola nyeresége

Milkovits Gábor, 2005. április 22. 10:03
A világ két vezető mobiltelefon-gyártója, a Nokia és a Motorola az idei első negyedévben jelentősen, 18, illetve 14 százalékkal megnövelte nyereségét az egy évvel ezelőttihez képest.
A Nokia idén az év elejétől március végéig 836 millió eurós profitot realizált, ami jóval felülmúlja a 2004 első negyedévi 729 millió eurós nyereségüket. A finn mobilcég összbevételei a szóban forgó időszakban elérték a 7,4 milliárd eurót, szemben az egy évvel korábbi 6,35 milliárd euróval. A relatív növekedés azért is ilyen látványos, mert a vállalat meglehetősen komoly gondokkal küszködött a tavalyi év folyamán, és jelentős piacvesztést is kénytelen volt elkönyvelni. A Nokiának azonban mostanra úgy tűnik, hogy sikerült kilábalnia a válságból, eladásai már a tavaly év végi ünnepi időszakban látványosan megugrottak. A finn mobilóriás a jó eredmények hatására felfelé módosította idei piaci várakozásait, és részvényei is mintegy 5 százalékponttal drágultak a tőzsdén.

A Motorola szintén kétszámjegyű nyereségnövekedést produkált az idei első negyedévben: profitja 14%-ot, 609 millióról 692 millióra nőtt egy év alatt. Az olyan új, divatos készülékek, mint például a Razr telefonok, leginkább a cég hírnevét öregbítették és egyelőre nem járultak hozzá nagyobb mértékben az eladások növeléséhez. A vállalat az eladott készülékek számát tekintve jelenleg második a Nokia mögött - a vizsgált időszakban 1,4%-kal 17,1%-ra növelte piaci részesedését. Hátrányt jelent ugyanakkor, hogy míg ők átlagosan 10%-os tiszta haszonhoz jutnak egy készülék értékesítésével, addig a Nokiánál ez az arány meghaladja a 15%-ot.