Nokia 8800: Stílusos telefon rozsdamentes acél tokban

Kiss Ádám Zoltán, 2005. április 25. 22:38
A művészet és a technológia találkozása: a kitűnő anyagok és a kidolgozott részletek frigyéből született meg a Nokia 8800.
A Nokia a modern órakészítési és ékszerész-technikákból merítő, valóban ihletett mobiltelefont mutatott be a minőség és ízlés kedvelői számára. A forma és funkció egységének Zen-szerű célkitűzését szem előtt tartva a Nokia tervezőit és mérnökeit az a szándék vezérelte, hogy egy igazán modern, a stílust és eleganciát megtestesítő mobiltelefont tervezzenek. Az organikus vonalak és a dinamikus felület kiegészíti az alapanyagként felhasznált rozsdamentes acélt és a gyantát: az acélt rugalmas ereje és tartóssága, a gyantát szerves tulajdonságai miatt választották.

A nem a megszokott forrásokból merítő Nokia formatervezők például a funkciógombok féminjekcióval történő feltöltésekor modern órakészítési technikákat is alkalmaztak. A luxusóráknál felhasznált különlegesen edzett üveg alkalmazása még ellenállóbbá teszi a külső kijelzőt a karcolásokkal szemben. Még a Nokia márkajelet is az órakészítők által használt kémiai eljárással helyezték el a hátsó borítóra.

A Nokia 8800 kinyitó mechanizmusát szintén a funkcionális dizájn miatt érdemes tanulmányozni. A nagy teljesítményű autókban használthoz hasonló szilárd rugómechanizmust és rozsdamentes acél golyóscsapágyat alkalmazó Nokia 8800 billentyűzete elegánsan csúszik elő a védőborító alól, miközben a hátul elrejtett kamera is előtűnik.

A Nokia a több díjjal kitüntetett zeneszerzőt, Ryuichi Sakamotot kérte fel a csengő- és figyelmeztetőhangok megkomponálására. Karrierje során Sakamoto a zenei és technológiai határokat átlépve különböző zenei stílusokkal kísérletezett, és a populáris-, a zenekari- és a filmzenék terén egyaránt közismertté vált.

A Nokia 8800 várhatóan 2005 második negyedévében jelenik meg a kiválasztott piacokon. A készülék adók és kedvezmények előtti ára a tervek szerint 750 euró körül mozog majd.