Visszakövetelik az emberi jogi díjat a Microsofttól

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 26. 11:10
Visszaköveteli a négy éve odaítélt emberi jogi díjat a Microsofttól egy amerikai melegszervezet, mert szerinte az informatikai óriáscég pálfordulása miatt bukott el az északnyugati Washington állam parlamentjében az a törvénytervezet, amely betiltotta volna a melegek hátrányos megkülönböztetését a munkahelyeken, a lakhatásban és a biztosítási ügyleteknél.
A Microsoft, amely a térség egyik legbefolyásosabb munkaadója, saját hatáskörében már az 1990-es évek eleje óta elismeri az egynemű élettársi kapcsolatokat és az elmúlt években aktívan támogatta az antidiszkriminációs törvényt, amely idei beterjesztésekor mindössze egyetlen szavazattal bukott el a szenátusban a múlt héti szavazáson.

Az L. A. Gay and Lesbian Center szerint az informatikai világcég hosszú múltra visszanyúló kisebbségpárti politikájának feladásával meghajolt a vallásos jobboldal és a "melegellenes szélsőségesek" előtt. A Microsoft azután helyezkedett "semleges" álláspontra a kérdésben, hogy egy helyi evangélikus egyház megfenyegette, miszerint országos bojkottot hirdet termékei ellen, ha továbbra is támogatja a homoszexuálisok jogainak kiterjesztését.

A Microsoft mindeddig a melegjogok egyik fő nagyvállalati támogatójának számított az Egyesült Államokban. Pálfordulása miatt nyílt levélben fejezte ki "mélységes aggodalmát" a Human Rights Watch nevű tekintélyes emberi jogi szervezet is.

Az óriáscég elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer a dolgozóknak küldött elektronikus körlevélben tagadta, hogy külső nyomásnak engedett volna az antidiszkriminációs törvénytervezetnek nyújtott támogatás megvonásával. Egy lapértesülés szerint azonban a konszern jogtanácsosa a törvényt beterjesztő Ed Murray képviselőnek elárulta, hogy megrettentek Ken Hutcherson prédikátor és a "keresztény alkalmazottak" reakciójától.