Az AMD meg kívánja törni az Intel uralmát a szerver-mikroprocesszorok piacán

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 26. 10:52
Az Intel után a világ harmadik legnagyobb mikroprocesszor gyártója, az Advanced Micro Devices (AMD) célba vette nagy konkurense vezető pozícióját a szerver-számítógépek számára gyártott mikroprocesszorok piacán.
Az AMD két évvel ezelőtt gyakorlatilag nulla részesedéssel rendelkezett ebben a piaci szegmensben, 2004 végére viszont már elérte a nyolc százalékosat. A Handelsblatt német gazdasági lapnak adott nyilatkozatában az AMD marketing főnöke és igazgatótanácsi tagja, Henri Richard cége "agresszív növekedési szándékáról" számolt be.

A szerver-számítógépek több mint 80 százaléka Intel processzorral rendelkezik a világon. Az AMD két évvel ezelőtt jelent meg Opteron processzoraival. A nagy szerverekbe szánt duplaprocesszor magos (Dual Core) legújabb generációs központi egységét az elmúlt héten mutatta be. Megkezdte az Intel hagyományos ügyfeleinek az elhódítását is. Processzorát már az IBM, a Sun, a Fujitsu Siemens és a Sun Microsystems is alkalmazza. Az Intel kizárólagos partnereit, a Dell számítógép gyárat és például a Metro leányvállalatát, a Media-Markt/Saturn üzletláncot még nem sikerült megnyernie magának. A száz legnagyobb Intel-ügyfél közül azonban 55 már AMD processzorokat is vásárol.