Konvergenciák kihívásai a hírközlésben

Kovács Attila, 2005. április 28. 18:21
"Technológiák, keresletek és szabályozások konvergenciája" címmel, 2005. április 28-án a Budapest Marriott Hotelban tartották a Central European Business Center (CEBC) immár nyolcadik telekommunikáció-liberalizációs konferenciáját.
Az ötven résztvevő Bárányné Sülle Gabriella (T-Mobile) moderátori tevékenysége mellett hat előadást, három felkért hozzászólást és egy kerekasztal-beszélgetést hallgatott meg. Az előadások témái a következők voltak: a helyhez kötött hálózatok innovációja - a Huawei stratégiája; Intel WiFi, WiMax technológiák, mobil és vezeték nélküli Internet alkalmazások konvergenciája; konvergencia jelenségek és a szabályozás jogi szemszögből; fogyasztóvédelmi problémák a hírközlési piac liberalizációja után; a konvergencia hatása a versenyre és a jogalkalmazásra - ahogy a GVH látja.

Bárányné Sülle Gabriella szerint: "A technológiai fejlődéssel az elektronikus hírközlésben a továbbiakban sokkal forradalmibb változás várható, mint ami eddig történt."

A konferencia szakértő előadásai és a beszélgetések naprakész ismereteket nyújtottak a várható változásokról az iparágban, felszínre hozva a fontos kérdéseket a technológiai szabványok, a keresletek és a jogi-szabályozási környezet területén érvényesülő trendekről is. A következőkre keresték a választ az előadók: eltűnhet-e a vezetékes és mobil telefonok közötti különbség az új, szélessávú vezetéknélküli technológiák és innovációk elterjedésével; milyen új alkalmazások és készülékek válnak piacéretté; hogyan juthatnak el ezek mindenkihez, és általános marad-e a lefedettség; milyen jogi-szabályozási környezet segítené elő a szolgáltatások és hálózatok versenyének a fejlődését a konvergáló piacokon; melyek a liberalizáció eszközei a konvergenciák elősegítésére; merre fejlődik a gazdasági verseny a konvergenciák kibontakozásával; mi erősíti a vásárlók alkupozícióját; a felhasználók jogai a szélessávú szolgáltatások és hálózatok piacain; milyen üzleti modellekben elégíthető ki a vezetékes, a vezetéknélküli és a mobil integrált szolgáltatások iránti piaci kereslet; hogyan érvényesülnek a szolgáltatás-minőség, a biztonság, és a magánélet védelmének követelményei a szélessávú hozzáférésű szolgáltatásoknál?

Kiemelhető Molnár-Bíró György ügyvéd a konvergencia jelenségek és a szabályozás kapcsolatáról tartott előadása, amelyben öt aspektust vizsgálva (mobil-vezetékes problémakör, kábeltévé-vezetékes telefon, szolgáltatás vagy infrastruktúra alapú verseny, árszabályozás kontra befektetések, új technológia v. régi szolgáltatás) többek között rámutatott, napjainkban milyen feladatokat generálnak a szabályozói kihívások.

A hírközlési szakpolitikák és konvergenciák körében felkért hozzászólásában Bánkúti Erzsébet, az IHM államtitkára egyebek között megállapította, hogy jelenleg az árszabályozás és a hiteltörvény akadálya, gátja a korszerű infokommunikációs szabályozásnak Magyarországon. A legfontosabb szabályozási kérdések között említette a biztonságra és digitális szakadék (digital divide) megszüntetésére irányuló erőfeszítéseket. Kiemelte, a párbeszéd és önszabályozás is elősegítheti, hogy a szakterületen erősödjön a jogkövető magatartás és a jogbiztonság.

Horváth Pál (Actel) hozzászólásából kiemelhető: "Úgy kell a szélessávú infrastruktúrát megteremteni, hogy arra a monopolhelyzetű szolgáltatók ne tudjanak rátelepedni!"