A Sun növelte piaci részesedését és ügyfelei számát

forrás Prim Online, 2005. április 30. 13:08
Növekvő kereslet jellemezte a Sun Microsystems 2004-es naptári évét a nagy teljesítményű és a magas számítási igényű műszaki rendszerek (HPTC) piacán, így – az IDC legújabb felmérése szerint – a vállalat az elmúlt öt egymást követő negyedévben az értékesített egységek számát tekintve megőrizte vezető helyét.
Az előző év azonos időszakával összehasonlítva a Sun jelentősen növelte értékesítését, elsősorban AMD Opteron processzoros szervereinek köszönhetően. Piaci részesedése a legfontosabb vertikális ágazatokban – például a kormányzati, pénzügyi szolgáltatói és oktatási szektorokban – a számítóhálózatos HPTC-adatközpontok terjedésével tovább nőtt.

A vállalat kitűnő teljesítménye egyrészt a Solaris 10 operációs rendszer következetes továbbfejlesztésének és a Sun Fire 64-bites termékcsalád folyamatos bővülésének eredménye, másrészt hogy a Sun biztosítja a felhasználóknak a HPTC-adatközpontjaikban a Linux-rendszerek használatának lehetőségét. A Sun sikerét elősegítette, hogy elébe ment a piaci változásoknak, s megoldásaival biztosítani tudta – és tudja – a különböző ágazati felhasználók igényeit. Tapasztalata szerint ugyanis a nagy teljesítményű tervező rendszerekhez (CAD, CAM) is egyre kisebb, de komolyabb teljesítményű szerverekből álló fürtöket használnak.

A Sun 2004-ben bejelentett számítóhálós technológiája ma már számos ágazatban, többek között az állami szektorban, a pénzügyi szolgáltatóknál és az oktatásban is megtalálható.

A Sun és az Idaho National Laboratory (INL) együttműködése eredményeként létrejött legújabb szuperszámítógép AMD Opteron processzorral működő, több mint 230 Sun Fire V20z szerverből áll, amelyeket 12 terabájtot meghaladó kapacitású Sun StorEdge 6320 tárolórendszer szolgál ki. A szoftverkörnyezetet a Solaris 10 operációs rendszer, a Sun Java Enterprise System keretrendszer és a szükséges Java-fejlesztőeszközök, a Sun Grid Engine Enterprise Edition köztesszoftver, valamint a Sun StarOffice 7.0 irodai alkalmazáscsomag alkotja, amelyhez a Sun szolgáltatói részlege által nyújtott helyszíni képzés és támogatás jár. A fürt maximális feldolgozási teljesítménye az INL adatközpontját a világ egyik legnagyobb szuper-számítóközpontjává avatja.