Közterületi internetterminálok Kaposváron 573 millióért

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 3. 09:06
Heteken belül ingyenesen barangolhatnak a világhálón a kaposváriak öt beltéri és tíz közterületen elhelyezett internetterminál segítségével - jelentette be a város polgármestere hétfőn.
"Az önkormányzat két épületében és a város három művelődési házában a napokban helyezik el az internetterminálokat, de már készítik elő a kültéri terminálok helyét is a város forgalmas közterületein" - mondta Szita Károly, az elsőként a városháza ügyfélszolgálati irodájának előterében üzembe helyezett berendezésnél tartott sajtótájékoztatón. Emlékeztetett: az ingyenes internet-elérhetőség biztosítását a 2002 végén elfogadott négyéves várospolitikai programjában fogalmazta meg az önkormányzat. "Most megvalósítjuk az akkori tervet" - fűzte hozzá a polgármester. Közölte: a 15 internetállomás telepítéséhez egy 2001-ben elnyert pályázaton a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a MATÁV és Kaposvár önkormányzata által alkotott négyes konzorcium 252 millió forint állami támogatást nyert el.

Szita Károly elmondta, a teljes program 573 millió forintba került, amelyhez az önkormányzat 33 millió forinttal járult hozzá, valamint vállalja a terminálok havi 130 ezer forintos működési költségét, a MATÁV az állomásokat biztosítja, az egyetem és az Akadémia pedig szaktudással segítette a program megvalósulását.

A polgármester közölte: a pénzen kívül kétségtelenül bátorság is kellett ahhoz, hogy kihelyezzék a közterületeken ezeket a berendezéseket, s nincs is tudomása arról, hogy az országban ezt eddig bárki is megtette volna. Hozzátette: kültéri terminálokat igyekeztek térfigyelő kamerákkal felszerelt közterületekre kihelyezni, de függetlenül ettől, abban bízik, hogy a kaposváriak a rendeltetésüknek megfelelően használják majd ezeket a berendezéseket.