A France Télécom eladta Mobilcom-részesedését

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 4. 09:03
Eladja részét a Mobilcom német mobilszolgáltatóban, és egyben visszavonul a német piacról a francia France Télécom: a 27,3 százalékos France Télécom-részt a Texas Pacific Group (TPG) amerikai pénzügyi befektető veszi meg, 265 millió euróért.
A francia távközlési cég mindössze egy százalékot tart meg a Mobilcomban. A céggel 2000 márciusában a német UMTS piacra akart beszállni, a Mobilcom alapítójával, Gerhard Schmiddel a cég stratégiájáról kirobbant vitát követően azonban 2002 szeptemberétől a francia cég minden beruházást leállított a mobilszolgáltatóban. Két hete a Mobilcom részvényesei úgy döntöttek, hogy a kiszállás miatt kártérítésért perlik be a France Télécomot.

A Mobilcom tavaly növelte mind forgalmát, mind pedig eredményét: értékesítési árbevétele 3,2 százalékkal 1,897 milliárd euróra emelkedett, üzemi eredménye pedig 22,3 millióról 94,3 millió euróra, azaz több mint négyszeresére szökött fel. A mobiltávközlési üzletág EBIT eredménye 9,2 millió euró lett. Egy évvel korábban még 19,3 millió eurós veszteséget szenvedett el a cég. Tavaly 410 ezerrel 4,56 millióra növelte mobilelőfizetői számát a társaság. A TPG egyike a világ vezető magán értékpapír alapjainak.