Kovács Kálmán internetes hozzáférési bázist adott át Szlovákiában

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 17. 09:42
Megnyílt az első szlovákiai eMagyarország internet-hozzáférési bázis pénteken, Somorján, a Fórum Kisebbségkutató Intézethez tartozó Bibliotheca Hungarica könyvtárban, ahol Kovács Kálmán a magyar kormány informatikai és hírközlési minisztere és Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke adta át a "Szülőföldön az információs társadalomba 1" elnevezésű program keretében létesített internetes hozzáférési bázist.
Kovács Kálmán az MTI-nek nyilatkozva elmondta: "Az első ütemben a határon túl összesen 179 ilyen pont jön létre, ebből harminckettő Szlovákiában. Közülük a somorjai az első. A 33 pont költségei 32 millió forintot tesznek ki, de még ebben az évben elindítjuk a másik ütemet. Összesen 333 ilyen határon túli hozzáférést szeretnénk létesíteni, s közülük még húsz létesül Szlovákiában. Ezzel el szeretnénk érni, hogy a szlovákiai magyarok számára is bejárható, könnyen megközelíthető távolságokon belül mindenki számára legyen legalább egy olyan ingyenes hozzáférési pont, ahol magyar tartalmak találhatók."

Úgy gondoltuk, hogy a világháló is jól alkalmazható a határon túli kapcsolatok megteremtéséhez. Ezért kialakítottuk az eMagyarország hálózatát, amely tudvalevően Magyarországon és a határon túli magyar közösségekben, sőt a diaszpórában is megteremti azokat a pontokat, ahol a magyarok magyar nyelven kalandozhatnak az internetes világhálón - fogalmazott Kovács Kálmán, emlékeztetve arra, hogy Magyarországon már 2700 ilyen hozzáférési pont kínál lehetőséget azoknak, akiknek odahaza, vagy a munkahelyükön nem áll módjukban az interneten tájékozódni.