Bill Gates megduplázza az egészségügy támogatására szánt összeget

Genda Csongor Zoltán, 2005. május 17. 21:11
Genfben, a világ egészségügyi szervezete jóvoltából megrendezett World Health Assembly-n tartott beszédében Bill Gates kifejtette az egészségügyet támogató alapítványának jövőbeni terveit.
A Bill & Melinda Gates alapítvány még jobban szeretné támogatni a gyógyszerfejlesztést, azaz a 450 millió dollárt fordítanak e nemes célra. Bill Gates bízik abban, hogy a következő tíz évben sokkal nagyobb eredményeket tud majd az egészségügy felmutatni, mint az elmúlt 50 évben, és beszédében kifejezetten a védőoltások fejlesztésének fontosságát emelte ki.

A szoftverkonszern feje felszólította még a tudósokat és a kormányhatalmakat, hogy még agresszívebben lépjenek fel a betegségek megfékezése érdekében, mert évente több millió emberéletet követelnek a súlyos járványok és vírusok.

Az alapítvány már korábban 2003-ban is hangoztatta, hogy 14 különösen fontos egészségügyi problémát próbáljanak megoldani, amelyek leginkább a harmadik világban élőket veszélyeztetik.

Gates szerint azonban nem elegendő csak kifejleszteni egy gyógyszert, azt meg is kell osztani a rászorulókkal, mert habár létezik a kanyaró, hepatitis B elleni oltóanyag, ennek ellenére tovább szedik ezen betegségek áldozataikat. Továbbá fontos lenne még egy politikai összefogás is, hogy a szegény rétegek is kellő orvosi ellátásban részesüljenek.