Futball a sztárfocisták szemével

forrás Prim Online, 2005. május 19. 11:19
Európa legjobb futballjátékosai közül több mint 100 járult hozzá „színfalak mögötti” fotóival egy páneurópai kiállítás és egy egyedülálló könyv létrejöttéhez. A projektből származó bevétel az Európai Vöröskereszt egyesületeinek közösségi munkáját támogatja.
A Canon Europe a Vöröskereszttel együttműködésben megnyitotta az Európa több mint száz futballjátékosa, bírója, sportkommentátora és szakértője által készített fotókból válogatott kiállítást. A személyes ihletésű képeket tartalmazó kiállítás a „Futball a sztárfocisták szemével” címet kapta (On the other side of football), s olyan csillagok saját készítésű fotóit is tartalmazza, mint Thierry Henry, Wayne Rooney, Francesco Totti vagy Andrej Sevcsenko.

A kiállítás ritka alkalmat nyújt arra, hogy bepillantást nyerjünk a mai futballsztárok magánéletébe, mivel az európai élsportoló futballistákat olyan élethelyzetekben mutatja be, amely legtöbbször rejtve marad a nagyközönség és a média előtt.

Előzőleg minden résztvevő kapott egy Canon IXUS 40 digitális fényképezőgépet, hogy egyedi fotókat készítsenek azokról a különleges pillanatokról, amelyek szimbolizálják a futballhoz fűződő kapcsolatukat: mit szeretnek ebben a játékban, mi inspirálja, mi motiválja őket. Az eredmény egy fotógyűjtemény, amely meglepően sokszínű és megmutatja a nézőknek, mi mozgatja e népszerű és gyönyörű csapatjáték bálványozott csillagait, milyen a foci világa a zöld gyepen, az öltözőkben, az edzéseken.

A kollekciót május 17.-én este mutatták be Londonban a Leicester Square-en található Marquee Clubban, a sztárokkal zsúfolt eseményen számos kép került kalapács alá a Christies aukció-ház jóvoltából. Párizsban, Milánóban, Moszkvában, Stockholmban, Amszterdamban, Koppenhágában, Oslóban és Brüsszelben további kiállításokra és adománygyűjtő akciókra kerül sor május és június folyamán – de a londoni megnyitó óta a kiállítás képeiből válogatott gyönyörű kivitelezésű album korlátozott számban megrendelhető a www.amazon.com weboldalon is.

Az aukciókból, kiállításokból és a könyveladásból befolyt összeggel a Vöröskereszt önkénteseinek munkáját támogatják majd Európában, akik támaszt nyújtanak azoknak a rászorulóknak, akik kétségbeejtő körülmények közt élnek egyes helyi közösségekben. A támogatandó speciális programok közt szerepel a moszkvai idősek felkarolása, a walesi fiatalok önbizalom-építési és vezetőképzési tréningje a futball segítségével, valamint olyan közösségi segítségnyújtási programok, melyek keretében a holland családokat segítik fogyatékkal élő rokonaik gondozásában.