Keresőmotorok versenye

Zsadányi Pál, 2005. május 19. 14:07
Az informit.com portál, mint a legutóbbi hírlevelük jelzi, az asztali rendszerekben használható legelterjedtebb kereső motorok összehasonlítására vállalkozott.
Heten, mint a ...?

A szerkesztő, Nigel McFarlane, hét elterjedt keresőt szúrt ki az egyébként manapság hatalmas ajánlatból. Szempontja inkább az volt, hogy a legkülönbözőbb operációs rendszerekhez is találhasson az érdeklődő olvasó neki használható tippet. Így az MS ablakos rendszerei mellett Linux és UNIX (értsük pontosabban: Mac OS X.) alatt használható keresők is szerepelnek.

Az elemzés részei


Az elemzés öt részre bontotta a lokális keresésekkel kapcsolatos problémákat. 1/ Az asztali keresők hatékonysága; 2/ Kiválasztási elvek; 3/ A keresések vezérlése; 4/ A gyártói termékek paraméterezése; és 5/ Kivitelezés.

Az ördög a részletekben

Nos, elvileg minden operációs rendszerben vannak lokális kereső eszközök. Ezek hatékonyságáról azonban megoszlanak a vélemények. A kiút, hogy az eredeti lokális kereső eszköz helyett megpróbálnak mást találni. Ezek javarésze harmadik gyártótól kapható külön szoftver, bár, néhány gyártó maga is árul hatékonyabb terméket, mint az operációs rendszerébe beépített alapeszköz. Természetesen, külön díjazásért (részben polctermék formájában elérhető, részben bérelhető konstrukcióban).

Világhálós alkalmazói rendszerek


A legújabb tendencia azonban a világháló szolgáltatásaira épülő eszközök használata. Így, a neten elterjedő nagy kereső portálokat (AskJeeves, Google, Yahoo stb.) hívják segítségül a helyi keresésekhez is. Ezek egy része a böngésző kiegészítéseként, letölthető modullal működik és kereső eszközmenü formájában használható.

A részletek az eredeti cikkben. Az olvasónak javasolható az InfromIT portál hírleveleinek a járatása, mert igen fontos információkhoz juthat belőlük! A portál egyik legfontosabb része a "Guides" -- elektronikus kézikönyv könyvtár! E-kézikönyv témák: * .NET, * C++, * Flash, * IT Management, * Java, * Linux, * Macintosh, * MS Office, * Photoshop, Security, * Windows Server, XML and Web Services stb.