Génkutatás Indiában HP-szuperszámítógéppel

forrás Prim Online, 2005. május 20. 11:31
Az indiai Új-Delhiben működő Génkutatási és Integratív Biológiai Intézet (Institute of Genomics and Integrative Biology, IGIB) a HP négy teraflop teljesítményű linuxos szuperszámítógépét választotta élettudományi és számítógépes biológiai kutatásainak gyorsítására.
Ázsia legnagyobb teljesítményű HP-szuperszámítógépének üzembe állításával az IGIB olyan, szintén HP-rendszereket használó globális kutatólétesítményekhez csatlakozik, mint az USA-beli Pacific Northwest National Laboratory, Pittsburgh Supercomputing Center, Sandia National Laboratory vagy Los Alamos National Laboratory.

Az IGIB a genetikától a biotechnológián át a fehérjék, a gyógyszerek és a személyre szabott gyógyászati módszerek vizsgálatáig, számos területen végez kutatásokat.

A 288 node-os HP Cluster Platform 3000 rendszer Intel® Xeon processzoros HP ProLiant szerverekből áll, és Linux alatt XC System Software alkalmazásokat futtat. Tíz gigabit/másodperc sebességű InfiniBand interconnect-egységeket használ a fürtcsatlakozáshoz, a felügyeleti feladatokat pedig az XC System Software képességeivel látja el. Az IGIB emellett egy nagy teljesítményű, 24 node-os, Linuxot futtató HP ProLiant fürtöt és egy kísérleti projektek támogatására alkalmas HP Integrity Superdome szervert is vásárol a HP-tól. A biztonsági másolatkészítést 12 terabájtos HP StorageWorks Enterprise Virtual Array 5000 háttértárral és HP StorageWorks MSL6060 szalagkönyvtárral támogatja.