Javítások az egynapos Netscape böngészőn

Milkovits Gábor, 2005. május 20. 23:29
Ironikus módon a Netscape alig egy nappal az új, továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal felruházott böngészőprogramjának kiadása után kénytelen volt biztonsági javításokat eszközölni rajta.
A Netscape az új program kiadásakor azt feltételezte, hogy habár a böngésző a Firefox 1.0.3-as verzióján alapul, mégsem sebezhető az 1.0.4-es változatban orvosolt hibákkal szemben. Nos, úgy tűnik nem lett igazuk. Andrew Weinstein, a Netscape szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egy külső szoftverbiztonsági cég tanácsadói látták el őket ezzel a téves információval. Weinstein hozzátette, hogy a tévedés felfedezése után azonnal intézkedtek, és szinte rögtön kiadták a böngésző javított, 8.0.1-es verzióját, amely a http://browser.netscape.com/ns8/download/default.jsp oldalról tölthető le. Azok számára, akik már letöltötték a 8.0-s változatot, szintén hamarosan kiadnak egy külön javítócsomagot. Ez egyelőre még szintén csak a weboldalra látogatva lesz letölthető, mivel a szoftver közvetlen frissítő megoldása egyelőre még kidolgozás alatt áll.

A kijavított biztonsági rések megegyeznek azokkal a Firefox hibákkal, amelyekhez a Mozilla a múlt héten adta ki a foltokat. Ezek közül az egyik különösen veszélyesnek minősül, mivel segítségével a támadó teljes ellenőrzést szerezhet a fertőzött gép fölött. Ben Goodger, a Firefox vezető fejlesztője elmondta, hogy az ő szoftverükön alapuló, de nem hivatalos Mozilla termékekhez sohasem lesznek olyan gyorsan elérhetők a biztonsági frissítések, mint az általuk támogatott programokhoz. A Letöltés.com-ról letölthető a Netscape 8.0-ás verziója.