Az emberi szem színérzékeléséhez igazodó új Philips mobilkijelzők

Milkovits Gábor, 2005. május 21. 08:41
A Philips bemutatta új nagyteljesítményű mobiltelefonos TFT LCD kijelzőjét, a Nemesis P8894-I-t, amelynél először alkalmazták a gyártó „LifePix” technológiáját.
A LifePix fő újítása az, hogy kimondottan az emberi szem színérzékelő mechanizmusának figyelembevételével lett kialakítva. Az új kijelző teljesen kompatibilis a Series 60-as platformhoz tartozó, Symbian operációs rendszerű okos telefonokkal, így az ilyen készülékek gyártói (elsősorban a Nokia) azonnal beépíthetik meglévő és új modelljeikbe. A termék egyébként már most hozzáférhető a gyártók számára, és az összes fontos interfésszel ellátva, illetve tetszés szerint fémkerettel vagy anélkül is megrendelhető.

Ami a műszaki jellemzőket illeti, a Nemesis P8894-I egy 2,1”-es (41,2 x 53,8 mm-es), 352 x 416 képpontos felbontású színes LCD kijelző: ez 259 pixelt jelent négyzet-inchenként (ppi), ami jóval felülmúlja a QCIF+ termékek 130, illetve a QVGA kijelzők 190 ppi-s értékét. A Philips LifePix technológiája a gyártó szerint mintegy 40%-kal megnöveli a színmegjelenítő képességet, ezzel együtt pedig a továbbfejlesztett hátsó megvilágítással is támogatott láthatóságot, speciális fényviszonyok között is. A kijelzőt a Philips elsősorban a drágább készülékekbe szánja, és valószínűleg először az említett S60-as Symbian okos telefonokban jelenik majd meg.