Baleset a világháló "szabad ege alatt"

Zsadányi Pál, 2005. május 23. 18:46
A segélyhívó szám nálunk 112, Amerikában a 911-es. A VoIP protokollal működtetett világhálós telefon forgalomban a segélyhívás többek szerint értelmetlen.
Nem jellemző, hogy valakit valahol a világháló "szabad ege alatt" valami baleset ér, és keresi a legközelebbi VoIP telefon készüléket, amin ingyenesen segítséget szeretne kérni. A telefonszámok nagy része ugyanis a nettelefonokon át e nélkül is ingyenesen elérhető. Az FCC (Federal Communication Commission - a Nemzeti Hírközlési Felügyelet) most bekeményített, 4:0 szavazati aránnyal. Vitának semmi helye, a VoIP szolgáltatók 120 nap türelmi időt kaptak!

911-es és E911-es


A 911-es segélyhívó szabályait már több műszaki fejlesztési eredmény is kikezdte, ezért nemrég jelent meg egy fejlettebb, kibővített megoldás szabályzata (E911). A mostani határozatban a nettelefonokra már ezt az E911-es szabályzatot írták elő.

Nemzetvédelmi érdek


A 911-es segélyhívó szám, amellett, hogy a lakosságnak is rendkívül fontos szolgáltatást jelent, egyben a nemzeti katasztrófák elleni védekezéshez is nélkülözhetetlenül szükséges - indokolja az FCC a határozatról kiadott kommünikéjében.

Hús-vér operátorokat igényel!


A fő probléma a 911-es és az E911-es megvalósításával, hogy a hálózatot üzemeltetőknek valódi személyzetet kell biztosítaniuk a VoIP rendszereiken is, hogy "felvehessék a kagylót" egy 911-es hívás esetén. Míg a VoIP szolgáltatás megvalósításához elég volna akár egy, a VoIP protokollt támogató operációs rendszer, vagy egy teljes automatizmust biztosító szoftvercsomag. Az FCC-határozat tehát rengeteget elvesz a VoIP eddigi kényelmeiből.

E911-es outsourcing?

Mi lehet a kiút? A cikkíró tippje, hogy a 911-es szolgáltatást kiadják albérletbe egy olyan szolgáltatónak, amely egyébként is fenntart egy 911-es ügyeleti személyzetet. Nos, néhány kisebb szolgáltató ebből most akár pénzt is csinálhat magának.

E911-es algoritmusok

Az FCC határozata szerint a következő funkcionalitást kell megvalósítani a VoIP alatt: