Média Hungary Tihanyban: Kovács Kálmán az elektronikus információszabadságról

Szalay Dániel, 2005. május 24. 12:45
Új szabadságjog, az elektronikus információszabadság megteremtését ígérte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a tihanyi médiakonferencián.
- Nem szokás, hogy kormányon harcoljon valaki szabadságjogokért, a jellemző az, hogy ilyenkor inkább megpróbálják ezeket a jogokat szűkíteni. Mi most mégis azért küzdünk, hogy megteremtsünk egy új szabadságjogot, az elektronikus információszabadságot - mondta a szakminiszter. Ha a parlament előtt fekvő tervezetet a honatyák a jelen formájában elfogadják, 2006. január 1-jétől a főbb közigazgatási szerveknek, megyei önkormányzatoknak, illetve a 10 ezer főt meghaladó lélekszámú városoknak az interneten kötelező lesz közzétenniük bizonyos közinformációkat, sőt az állampolgárok megismerhetik a jogszabálytervezetek szövegét is, így már azok parlamenti elfogadása előtt is megvitathatóak lesznek.

Kovács Kálmán felhívta a figyelmet arra is, hogy 2007. július 1-jétől - amennyiben a parlament elfogadja - a bíróságok ítéletei is lekérdezhetők lesznek a világhálón, a személyes adatok védelme érdekében anonimizált módon. Ekkortól kerülnének fel a webre az egyéb közfeladatokat ellátó szervek, illetve a 10 ezer főnél kisebb helyek közinformációi is a webre.

Az informatikai miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy az elektronikus információszabadságról szóló törvény elfogadásával az állam működése átláthatóbb lehet, például az államháztartási források hatékony felhasználását az állampolgárok így anélkül ellenőrizhetnék, hogy meg kellene keresniük a hivatalokat. Az elektronikus információszabadságról szóló törvény tervezete szerint az érintett hivataloknak proaktív, azaz kezdeményező módon kell honlapjaikra feltölteniük a jogszabály által említett közérdekű adatokat, és lehetővé kell tenniük, hogy az állampolgárok az interneten is kapcsolatba léphessenek a hivatalokkal. Kiépítik a közadatkereső internetes rendszert is - húzta alá Kovács Kálmán.