Média Hungary: A kulturális miniszter a digitális média adventjéről beszélt

Szalay Dániel, 2005. május 24. 14:25
Elérkezett a digitális média adventje, a hagyományos média uralmának vége - mondta Bozóki András kulturális miniszter Tihanyban, a Média Hungary konferencián. Szerinte támogatni kell a minőségi, közszolgálati tartalmak létrejöttét és folyamatos működését.
- Egy olyan átmeneti korban élünk, ahol vége a hagyományos média uralmának, amikor kötelező érvényű, szabványosított élményanyag ér mindenkit. Olyan korszakról van szó, ahol "minden van, csak meg kell találni" - kezdte előadását Bozóki András, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője, aki szerint az emberek ma már, ha szeretnék, nem csak követői, de akár teremtői, alakítói is lehetnek a kultúrának. "Az állam feladata az, hogy biztosítsa az elektronikusan gyakorolt nyilvánosság működését, élettel telinek tartsa meg a nemzeti közösséget, hogy megőrizzük kulturális egyedülállóságunkat, és újakat teremtsünk. Az államnak továbbá serkentenie kell polgárait, hogy vegyenek részt a választott közösség életében" - mondta az NKÖM tárcavezetője.

Bozóki András hangsúlyozta, a "digitalizáció nem cél, hanem eszköz, aminek segítségével demokratikussá válhat az információhoz való hozzáférés. A kormány feladata a digitalizáció kapcsán kettős: elő kell segítenie az állampolgári hozzáférést, erősítenie kell a felhasználói oldalt, másrészt minőségi, közszolgálati tartalom létrejöttét, folyamatos működését is támogatnia kell." "Új típusú demokratikus kultúra valósulhat meg, az interaktív helyi közélet, az információk demokráciáján keresztül" - említette a miniszter, aki előadásában a digitális technikák kapcsán úgy fogalmazott, hogy a médiapluralizmus a múlttá válik, mert az állampolgárok szabadon és szinte korlátlanul válogathatnak a tartalmak között. Bozóki András szerint a szabályozó testületek, az ORTT és az NHH, a minisztériumok fontos feladata, hogy a szabályozást, például az "az ezer sebből vérző médiatörvényt" újragondolják. A miniszter beszélt továbbá az önszabályozás jelentőségéről is (lásd Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete - MTE). Bozóki szerint nem csak az államtól kell a szabályozást elvárni, és ezért nagyon fontos az önszabályozás mechanizmusa.