Európaiság és nemzettudat 9 ország fiataljainak szemével

forrás Prim Online, 2005. május 25. 17:04
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter magyarországi és határon túli magyar fiatalokkal, valamint cseh, kanadai, lengyel, olasz, spanyol, svéd és szlovák diákokkal tartott közös sajtótájékoztatón beszélgetett a fiatalok hazánkról és az európai nemzetekkel kapcsolatosan kialakult vélekedéseiről és a hazájukban élő kisebbségekhez fűződő viszonyukról.
2005-ben - az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával - harmadik alkalommal került megrendezésre az Európai gyerekek - európai identitás az információs társadalomban címet viselő kalandjáték. A 2003-ban elindult rendhagyó, nemzetközi diákkonferencia és művelődéstörténeti kalandjáték-sorozat a visegrádi összetartozást, majd 2004-ben - uniós csatlakozásunkkal egy időben, a 10 újonnan csatlakozó ország diákjait bevonva - az európai gondolatiságot dolgozta fel.

A harmadik alkalommal 2005. május 21. és 26. között Visegrádon megrendezett diáktalálkozó a Magyarország előtt álló új kihívás, az európai összetartozás, valamint a globalizáció jegyében zajlik 9 ország - magyarországi és határon túli magyar fiatalok, valamint cseh, lengyel, olasz, spanyol, svéd és szlovák diákok - részvételével. A tanulók napi szinten használják az információs és kommunikációs technológiákat a közös, kreatív produkciók létrehozására, valamint a diákok és oktatási intézményeik közötti hosszú távú nemzetközi együttműködés kiépítésére.

A kalandjátékon országonként 4 fős, 17-18 éves, az informatikában és társadalomismeretekben jártas, angol nyelven jól kommunikáló diákcsoportok vesznek részt kísérőtanárukkal. A fiataloknak a kreatív programoknak köszönhetően lehetőségük nyílik identitásuk újrafogalmazására az információs technológiák által megváltoztatott életszemlélet tükrében.

Programok:


A játék során készült közös filmek, írások és honlap egy sokoldalú, IKT-alapú nemzetközi együttműködés alapját képezik.

A 2005. évi diáktalálkozó további támogatói: Visegrad Fund, Budapest főváros.

A rendezvény tartalmi elemeinek összeállítása és szervezése: Vizuális Világ Közhasznú Alapítvány

A kalandjáték webcíme: www.szlgbp.sulinet.hu/visegrad